Αγνωστο υλικό δημιουργήθηκε από το νερό
Το νερό παραμένει πιο μυστηριώδες από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες. Αμερικανοί ερευνητές διέσπασαν το νερό κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης και ακτινοβολίας και δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα κράμα από μόρια υδρογόνου και οξυγόνου.
36
Το νερό παραμένει πιο μυστηριώδες από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα κράμα από μόρια υδρογόνου και οξυγόνου διασπώντας το νερό.
Όταν υποβληθεί σε πίεση ή σε χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό είναι γνωστό ότι σχηματίζει 15 είδη πάγου με διαφορετικές κρυσταλλικέ δομές. Η ομάδα της Γουέντι Μάο στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος δημιούργησε για πρώτη φορά από το νερό ένα κράμα με ανεξάρτητα μόρια υδρογόνου και οξυγόνου.
Η έρευνα παρουσιάζεται στο Science.
Το στερεό αυτό μείγμα μπορεί να υπάρξει μόνο σε ακραίες συνθήκες. Οι ερευνητές αρχικά υπέβαλαν το νερό σε πίεση 170.000 μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας και στη συνέχεια το βομβάρδισαν με ακτίνες Χ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα μόρια H2O2 διασπάστηκαν και σχημάτισαν ένα κρυσταλλικό υλικό από μόρια H2 και O2.
Το φαινόμενο δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες επειδή απαιτεί το βομβαρδισμό του νερού με ακτίνες Χ των 10 Kiloelectronvolt για αρκετές ώρες. Αν η ενέργεια των ακτίνων ήταν μεγαλύτερη, θα είχαν απλώς διαπεράσει το δείγμα, ενώ αν ήταν χαμηλότερη, θα είχε απορροφηθεί από τα διαμάντια που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πίεσης, εξηγεί στο New Scientist μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα του Λος Αλαμος κατάφερε να δημιουργήσει μερικά νανογραμμάρια του κράματος και εξέτασε τις ιδιότητές του υποβάλλοντάς το σε διάφορες θεμοκρασίες και πιέσεις και βομβαρδίζοντάς το εκ νέου με ακτίνες Χ και λέιζερ.
Εφόσον παραμένει σε πίεση μεγαλύτερη από 100 ατμόσφαιρες, παραμένει «εντυπωσιακά σταθερό», διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Όσον αφορά την πρακτική του αξία, το κράμα είναι ένα «υλικό υψηλής ενέργειας» και θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες – Ιωάννινα: Δικογραφία για το άνοιγμα μπαρών στα διόδια Δροσοχωρίου
- Άρης: Η 11άδα για το παιχνίδι με τον Αστέρας Τρίπολης
- Μαθητές διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σχολείο στην Αττική – 12 συλλήψεις
- Άρης Καβατζίκης: Μενεγάκη, Σκορδά, Μπάρκα, ποια ήταν η καλύτερη συνεργασία
- Ιταλία: Σχεδόν ενάμιση τόνο ναρκωτικών κατέσχεσε η αστυνομία – 384 συλλήψεις
- Από τη Διακήρυξη των Αθηνών στην πρώτη αερομαχία Ελλάδας – Τουρκίας μετά από τρία χρόνια



