36

Η έκδοση 2.0 του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο Firefox θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του μη κερδοσκοπικούιδρύματος Mozilla.

Η νέα έκδοση του λογισμικού περιλαμβάνει 12 σημαντικές βελτιώσεις και χιλιάδες μικρές τροποποιήσεις και διορθώσεις ατελειών, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 1.5, δήλωσε ο Μάικ Σρέπφερ, αντιπρόεδρος Μηχανικής στο Mozilla.

Στα δύο χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του το Νοέμβριο του 2004, το Firefox έχει αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά στο 12 με 15 τοις εκατό, απειλώντας την κυριαρχία του Internet Explorer της Microsoft.

Το Firefox 2.0 λανσάρεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του IE7.

Η νέα έκδοση ενσωματώνει φίλτρο κατά του phishing, ώστε να προειδοποεί το χρήστη για τυχόν κακόβουλους δικτυακούς τόπους που προσπαθούν να τον ξεγελάσουν και να του αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης.

Προσφέρει επίσης δυνατότητα ορθογραφικού ελέγχου για κείμενο που πληκτρολογείται σε οποιοδήποτε πεδίο του προγράματος, είτε πρόκειται για μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε για λέξη-κλειδί στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Το νέο Firefox προτείνει ακόμα λέξεις-κλειδιά για αναζητήσεις και διαθέτει σύστημα διαχείρισης για τις μηχανές αναζήτησης και τα πρόσθετα εργαλεία (add-ons).

Μια ακόμα αλλαγή είναι ότι το Firefox θυμάται ποιες ιστοσελίδες επισκέφθηκε την τελευταία φορά ώστε να τις επαναφέρει στην περίπτωση που ο χρήστης κλείσει το παράθυρο κατά λάθος ή αν κολλήσει το πρόγραμμα.

Το Firefox ανήκει στην κατηγορία του ανοιχτού λογισμικού. Σύμφωνα με τον Σρέπφερ του Mozilla, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο προγραμματιστές και χρήστες συνέβαλαν στην τελειοποίηση της νέας έκδοσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ