Μεγαλειώδες πορτραίτο αναδεικνύεται μέσα από τη σκιά του Κρόνου
Ένα μοναδικό πορτραίτο του Κρόνου, με τον Ήλιο να κρύβεται ακριβώς πίσω του, μεταδόθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA. Οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι των δακτυλίων φαίνονται να λαμπυρίζουν μέσα στη σκιά του ξεθωριασμένου πλανήτη.
36
Ένα μοναδικό πορτραίτο του Κρόνου, με τον Ήλιο να κρύβεται ακριβώς πίσω του, μεταδόθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA. Οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι των δακτυλίων φαίνονται να λαμπυρίζουν μέσα στη σκιά του ξεθωριασμένου πλανήτη.
Το παιχνίδι του φωτός θυμίζει ατίθασες τρίχες στα μαλλιά ενός ανθρώπου που αναδεικνύονται όταν φωτιστούν από πίσω, σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση ο Τζο Μπερνς του Πανεπιστημίου Κορνέλ, μέλος της ομάδας απεικόνισης του Cassini.
Το εντυπωσιακό πορτραίτο αποκαλύπτει υποδακτύλιους του Κρόνου άγνωστους μέχρι σήμερα, αποτελούμενος απο αραιά σωματίδια διαμέτρου από ένα έως δέκα μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).
Τα σωματίδια αυτά, πάγος και σκόνη, εκτιμάται ότι επιζούν για περίπου μια χιλιετία έως ότου διαλυθούν σε μεμονωμένα άτομα. Πρέπει, επομένως, να δημιουργήθηκαν σχετικά πρόσφατα.
Ένας από τους εντονότερους υποδακτύλιους αποτελείται πιθανότατα από τα συντρίμμια ενός μικρού φεγγαριού του Κρόνου που διαλύθηκε. Οι ερευνητές της NASA αναζητούν τώρα τα κατάλοιπα άλλων μικρών δορυφόρων που θρυμματίστηκαν για να δημιουργήσουν τους υπόλοιπους υποδακτύλιους.
Η τελική εικόνα δημιουργήθηκε με υπέρθεση 165 ανεξάρτητων φωτογραφιών που τράβηξε το Cassini στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν βρέθηκε για 12 ώρες στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο και τον Κρόνο και μέσα στη σκιά του πλανήτη.
Το πορτραίτο ελήφθη από απόσταση 2,2 εκατ. χιλιομέτρων και έχει διαστάσεις 1.000×1.000 εικονοστοιχεία (pixel). Αυτό σημαίνει ότι κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε πραγματικό πλάτος περίπου 260 χιλιομέτρων.
Ήταν μια από τις σπανιότερες ευκαιρίες φωτογράφισης για το Cassini, το οποίο έφτασε στο σύστημα του Κρόνου το 2004 για να μελετήσει τον Αρχοντα των Δακτυλιδιών και τα εξωτικά φεγγάρια του, όπως τον Τιτάνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Η μακροσκελής ανάρτηση για τον τραυματισμό της
- Κρήτη: Ασταμάτητες οι ροές – Έφτασαν πάνω από 120 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες
- Πολιτική κρίση στο Μπαγκλαντές: Η δολοφονία του νεαρού ηγέτη Σαρίφ Χάντι προκαλεί κύμα βίας και αναταραχές
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε ανήλικος για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε σπίτι Τούρκων – Κατηγορούνται για αρπαγή
- Άννα Βίσση: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έρχεται απόψε αποκλειστικά στο MEGA
- ΑΕΚ: Τα έσοδα που μπορούν να έχουν οι ομάδες στο Conference League από τα νοκ-άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό


