«Στρογγυλή τράπεζα» των Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Καλώντας σε αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Κ.Παπούλιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 4ης στρογγυλής τράπεζας των Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Με την έκκληση να αγωνιστεί ο κόσμος για την υπεράσπιση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 4ης στρογγυλής τράπεζας των Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη «δοκιμασία που υφίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια συνεχή διαδικασία αλλαγών», καθώς και στην «αβεβαιότητα, που δημιουργείται από τον έντονο ανταγωνισμό της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας μίλησε για την τρομοκρατία, την οποία χαρακτήρισε χαρακτήρισε «το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα ασφάλειας στο σημερινό κόσμο, που συνιστά ένα διάχυτο κίνδυνο και μαζική απειλή στα θεμέλια των σύγχρονων κοινωνιών».
Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους, τον οποίο κατηγόρησε ότι «με την απαίτησή του για χρήση ανακριτικών μεθόδων που φθάνουν μέχρι το σημείο των βασανιστηρίων και για την κράτηση ατόμων χωρίς δίκη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Επικριτικός όμως υπήρξε και έναντι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι κατά την τελευταία τους συνάντηση δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση καταδίκης των προτάσεων του Αμερικανού προέδρου.
Εκ μέρους της ελληνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πρόεδρός της, Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση, τόνισε ότι «τα σοβαρά τρομοκρατικά πλήγματα των τελευταίων ετών και η εφαρμοζόμενη αντιτρομοκρατική πολιτική οδήγησαν σε βαθμιαία, αλλά σταθερά ενισχυμένη κατάργηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,