Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η δράση των καρτέλ στο επίκεντρο της «Ημέρας Εμπορίου»

Η δράση των καρτέλ στο επίκεντρο της «Ημέρας Εμπορίου»

Η δράση των καρτέλ στην ελληνική αγορά κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας και το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ενόψει της «Ημέρας Εμπορίου» στις 22 Σεπτεμβρίου.

27

Η δράση των καρτέλ στην ελληνική αγορά, με αφορμή το σκάνδαλο γύρω από την υπόθεση της Μεβγάλ, κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας και το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ενόψει της «Ημέρας Εμπορίου» στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Παθογένειες και αγκυλώσεις του συστήματος στις αγορές υπήρχαν. Δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Η διαφορά είναι ότι η νομοθεσία της κυβέρνησης, σύγχρονη και αποτελεσματική, εμφανίζει τα πρώτα αποτελέσματα και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης τέτοιων προβλημάτων» είπε ο κ. Σιούφας και προσέθεσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι οτιδήποτε παραμορφώνει τη λειτουργία των αγορών να το σπάσουμε και να το εξουδετερώσουμε. Έχουν γίνει ενέργειες που ουδέποτε έγιναν στο παρελθόν για την πάταξη των παθογενειών».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ.Αρμενάκης, αναφερόμενος στο θέμα των καρτέλ, δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία είναι «100% αντίθετη σε φαινόμενα στρεβλώσεων στις αγορές και εκτιμά ότι τέτοιου είδους μέθοδοι υπονομεύουν την ανάπτυξη και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν μέρος της κοινωνίας κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην προσπάθεια πάταξης τέτοιων φαινομένων, οι έμποροι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβάλει και ένα σωστά οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα».

Ο κ. Αρμενάκης επανέλαβε ότι θα πρέπει το κράτος να σταματήσει να κάνει τον επιχειρηματία, θα πρέπει να προωθηθούν με ταχύτητα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή όλων για το Ασφαλιστικό. Επισήμανε ότι η αύξηση της απασχόλησης και του τζίρου στο εμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, «ενδεχομένως» οφείλεται και στην διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων.

Σχετικά με τη μετατόπιση της ζήτησης από τα μικρά καταστήματα στα πολυκαταστήματα, ανέφερε ότι όντως υπάρχει αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά «γι αυτό και η Συνομοσπονδία ζητά από τους εμπόρους να επωφεληθούν από την αξιοποίηση των εργαλείων που υπάρχουν, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονες εμπορικές μονάδες».

Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι σκοπός είναι να επικρατήσει η άποψη «χαμηλές τιμές- υψηλότερη ποιότητα», διότι με αυτό τον τρόπο η επιχειρηματικότητα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της.

Είπε ακόμα ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν βελτιώσεις σε πρόγραμμα για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που ήδη «τρέχει» από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αφορά σε 10.000 άτομα και έχουν ενταχθεί μόνο 4.000.

Αναφέρθηκε δε και στα προγράμματα που θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, στη σημασία προώθησης του Εμπορικού Μητρώου και στην προώθηση του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών για το Εμπόριο, για το οποίο ολοκληρώνεται η μελέτη το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά στις μικρές πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου επανέλαβε την άποψη του υπουργείου ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία να υπάρξει διάλογος για το θέμα.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υπερκαταστημάτων, υπεραγορών και πολυκαταστημάτων «προκειμένου να ρυθμιστεί η αδειοδότηση και όσα πωλούνται να πωλούνται νόμιμα και όχι νομότυπα». Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον καταναλωτή, ενώ έχει παραταθεί η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ΑΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο