36

Τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες αντιστοιχούν πλέον σχεδόν στο μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης. Και καθώς η παραγωγή από την αλιεία στην ανοιχτή θάλασσα έχει σταθεροποιηθεί, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα ιχθυοτροφεία.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η οποία δημοσιοποιήθηκεστη διάρκεια συνεδρίου ιχθυοκαλλιέργειας στο Νέο Δελχί, από τα 105,5 εκατομμύρια τόνους ψαριών που καταναλώθηκαν το 2004, τα 45,5 εκατ. τόνοι προήλθαν από ιχθυοτροφεία -ποσοστό 43%.

Η ετήσια ποσότητα των αλιευμάτων από την ανοιχτή θάλασσα έχει παραμείνει σταθερή εδώ και δεκαετίες και πιθανότητα έχει φτάσει τα μέγιστα δυνατά επίπεδα, εκτίμησαν ομιλητές του συνεδρίου και αναμεταδίδει το Νature.com.

Αν και μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι ιχθυκαλλιέργειες μειώνουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της αλιείας, ο FAO εκτιμά ότι η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας γίνεται όλο και πιο πράσινη: «Περάσαμε μια φάση εκμάθησης. Κάναμε λάθη και τα διορθώσαμε. Υπήρξε κάποια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, αλλά στη διάρκεια της τελευταίας μιάμισης δεκαετίας είχαμε τεράστια άλματα στο να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες του τομέα» είπε ο Ροχάνα Σουμπασίνγκε, γραμματέας της υποεπιτροπής Ιχθυοκαλλιέργειας του FAO.

Τονίζει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα πρέπει να επεκταθεί και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα καλής ποιότητας.

Πάντως προβλήματα υπάρχουν. Ασθένειες και παράσιτα μπορεί να διαρρεύσουν από τα ιχθυοτροφεία στην ανοιχτή θάλασσα· ψάρια που δραπετετεύουν από τα κλουβιά μπορούν να διαταράξουν τη γονιδιακή δεξαμενή των άγριων πληθυσμών· περισσεύματα τροφής και απόβλητα προκαλούν έκρηξη στην ανάπτυξη φυκιών και απονέκρωση. Και πολλά σαρκοφάγα εκτρεφόμενα ψάρια ταΐζονται με μικρότερα ψάρια από την ανοιχτή θάλασσα, όπως σαρδέλες και ρέγγες.

Όπως κατήγγειλε πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, οι τόνοι που εκτρέφονται στη Μεσόγειο είναι στην πραγματικότητα άγριοι μικροί τόνοι που συγκεντρώνονται στην ανοιχτή θάλασσα και μεταφέρονται στα ιχθυοτροφεία για πάχυνση.

Πέρυσι, επίσης, εκφράστηκαν ανησυχίες για το σολομό και άλλα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοτροφεία και βρέθηκαν ναπεριέχουν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών λόγω της κατανάλωσης ιχθυάλευρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ