Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά σε δασικές περιοχές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά Ανω Γλυφάδα, όπου συνελλήφθηκε 60χρονος με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ανδρο.
Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά σε δασικές περιοχές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Ένα πυροσβεστικό όχημα παγιδεύτηκε και πήρε φωτιά, λίγο πριν τις 5 μμ στην Ανω Γλυφάδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τρεις πυροσβέστες που αποτελούσαν το πλήρωμα, χωρίς ευτυχώς, τελικά, να πάθουν το παραμικρό.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12:20 το μεσημέρι, είναι στον Πιτροφό Ανδρου, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και μέχρι αργά το μεσημέρι απειλούσε κατοικημένη περιοχή.
Η φωτιά μαίνεται σε περιοχή με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, αλλά είναι δύσκολη η κατάσβεσή της λόγω του ότι από το δυνατό αέρα δεν μπορούν να πετάξουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και το βάρος των προσπαθειών έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς πήγαν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 30 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, ενώ αργά το μεσημέρι έφθασαν ενισχύσεις από την Αθήνα, 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 50 άνδρες πεζοπόρο τμήμα.
Σύλληψη στη Γλυφάδα
Η πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα εκδηλώθηκε στις 14:50 στη διασταύρωση των οδών Σουλίου και Ιλίου και έκαιγε πεύκα και ελιές κοντά σε σπίτια, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδύνευσαν άμεσα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να μην πλησιάσουν οι φλόγες στην κατοικημένη περιοχή, εγκλωβίστηκε το όχημα της Πυροσβεστικής και καταστράφηκε από τις φλόγες.
Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά στην Ανω Γλυφάδα λίγο μετά τις 5 μμ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
Λίγο νωρίτερα είχε συλληφθεί 60χρονος, που θεωρείται υπεύθυνος για την πυρκαγιά, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο 60χρονος είχε βάλει φωτιά σε ένα βαρέλι για να κάψει κλαδιά και σκουπίδια, αλλά του ξέφυγαν οι φλόγες και προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Στις 2:30 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές: μία στη Χρυσούπολη Καβάλας, η οποία έκαψε πουρνάρια και ξερά χόρτα, μία στην περιοχή Τσαρτσαλή Θήβας η οποία εκδηλώθηκε σε χωματερή, μία στον Αρχάγγελο Πρέβεζας που έκαψε πουρνάρια και μία στο Νέο Περιβόλι Λάρισας η οποία έκαψε σιτοκαλαμιές.
Ήδη, έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Θήβα και στην Πρέβεζα. Στις 3:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Και η φωτιά αυτή τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 4:30 μμ.
Επίσης, υπό έλεγχο έχει τεθεί, η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη χωματερή της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης. Στην κατάσβεση της φωτιάς, η δεύτερη που ξέσπασε μέσα σε διάστημα πέντε ημερών στην ίδια περιοχή, συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής που αποτελείται από 3 υδροφόρα οχήματα και 6 πυροσβέστες, καθώς και μηχανήματα του Δήμου Αγίου Γεωργίου που πραγματοποιούν επιχωματώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη έχει εκδοθεί ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που προειδοποιούσε για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω ζέστης και ισχυρών ανέμων. Για το λόγο αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.