
Δεν χάνει το βραβείο Νόμπελ ο Γκ.Γκρας, παρά την κατακραυγή για το παρελθόν του στα SS
Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσει το βραβείο Νόμπελ από τον Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας μετά την αποκάλυψη ότι ήταν μέλος της επίλεκτης μονάδας των ναζί Waffen-SS, την οποία διοικούσε ο διαβόητος Χάινριχ Χίμλερ.
38
Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσει το βραβείο Νόμπελ από τον Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας μετά την αποκάλυψη ότι ήταν μέλος της επίλεκτης μονάδας των ναζί Waffen-SS, την οποία διοικούσε ο διαβόητος Χάινριχ Χίμλερ.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γκίντερ Γκρας παραδέχτηκε ότι είχε υπηρετήσει στα SS, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από πολλούς συγγραφείς, ιστορικούς και πολιτικούς. Μάλιστα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε να του αφαιρεθεί το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε το 1999.
Ωστόσο, το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για την απονομή του βραβείου είναι μη αναστρέψιμες.
Την Τρίτη ο Γερμανός συγγραφέας δήλωσε ότι το συγγραφικό του έργο κινδυνεύει να υποτιμηθεί εξαιτίας της καθυστερημένης ομολογίας του. «Αυτό που ζω είναι μια απόπειρα να χαρακτηρισθώ persona non grata, να τεθεί εν αμφιβόλω οτιδήποτε έχω κάνει στη ζωή μου» είπε στη γερμανική τηλεόραση.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγο καιρό πριν από την κυκλοφορία βιβλίου του με τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο. «Ό,τι έχω να πω για το θέμα, είναι γραμμένο εκεί μέσα» δήλωσε ο συγγραφέας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ενάμιση κατώτατο μισθό θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος για ενοίκιο στην Αθήνα – Το κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
- Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ξύλινου παταριού στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης
- Χωροταξικό τουρισμού: Δείτε τι αλλάζει σε νησιά και Airbnb
- Τέλος ο Πέριν από τον Ολυμπιακό
- Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την έρευνα πρέπει να είναι ανθεκτικός στις κρίσεις, λένε οι περιφέρειες
- Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίζονται οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 54χρονου





