Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέρριψε το αίτημα απόσυρσης της Κύπρου για την Εμπορική

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέρριψε το αίτημα απόσυρσης της Κύπρου για την Εμπορική

Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος της Τράπεζας Κύπρου για την ανάκληση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

27

Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ομόφωνα, την Πέμπτη, την απόρριψη του αιτήματος της Τράπεζας Κύπρου για την ανάκληση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται ότι υπάρχει δικαίωμα ανάκλησης σε περίπτωση που υπάρξει απρόοπτη και ανεξάρτητη βούληση του προτείνοντος και μεταβολή των συνθηκών που καθιστά ιδιαιτέρως επαχθή τη διατήρηση της δημόσιας προσφοράς σε ισχύ.

Το ΔΣ του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε, την Τετάρτη, να υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή για την ανάκληση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής.

Έτσι, η κυβέρνηση επισπεύδει τις βελτιώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και δεν αποκλείεται να προβεί σε τροποποιήσεις έως και αύριο, Παρασκευή, ώστε το ΠΔ να είναι απολύτως συμβατό με τις αιτιάσεις του ΣτΕ.

Διευκρινίσεις για την επίμαχη γνωμοδότηση του ΣτΕ έδωσε η Εμπορική, τονίζοντας ότι δεν έχει αντίκτυπο στην ίδια.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Credit Agricole, η οποία έχει κληθεί π από το υπουργείο Οικονομίας να βελτιώσει την προσφορά αποκλειστικά μετρητών για την εξαγορά της Εμπορικής.

Η γαλλική τράπεζα επέλεξε να μην αντιδράσει επισήμως στην επίμαχη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρώντας ότι το συμφέρον της προστατεύεται από τις σχετικές διαβεβαιώσεις που της έχουν παρασχεθεί από το υπουργείο

Πηγή του υπουργείου Οικονομίας φέρεται να δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει το νομικό δικαίωμα να αποχωρήσει από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η μη έγκριση της προσφοράς της από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και οι όποιες περιπτώσεις περιγράφονται ρητά στους όρους της διαδικασίας».

Στις 12:30 ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο