36

Η ορθολογική διαχείριση των τροπικών δασών επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όμως το 95% των παγκόσμιων τροπικών δασών απειλείται με αποψίλωση, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Τροπικών Δασών (ΟΙΒΤ) με έκθεσή του που δημοσιοποιείται την Πέμπτη.

«Η καταστροφή των δασών συνεχίζεται. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, τα μισά τροπικά δάση θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια» προειδοποεί ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Μανοέλ Σομπράλ Φίλχο.

Κάθε χρόνο, επισημαίνεται έκθεση, εξαφανίζονται περίπου 140.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, επιφάνεια μεγαλύτερη από της Ελλάδας (134.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από 33 χώρες της Ασίας, του Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής και ζητάει την οικονομική στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών αυτών για να σταματήσει η αποψίλωση στις φτωχότερες περιοχές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ασφάλεια των περισσότερων τροπικών δασών απειλείται και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος στο σύνολό του δεν έχει κατανοήσει πως τα δάση προσφέρουν σημαντικά οικονομία οφέλη» αναφέρεται στην έκθεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ινδονησία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Λιβερία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στις Φιλιππίνες και τη Νιγηρία.

Εκτός από τη μείωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, οι πυρκαγιές στις δασικές ζώνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο παγκίσμιο κλίμα.

«Το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την αποψίλωση» επισημαίνει ο Σομπράλ Φιλχο.

Ο ΟΙΒΤ, στο οποίο μετέχουν 59 χώρες, διοργανώνει το 40ο συνέδριο του από τις 29 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου στη Μερίντα του ανατολικού Μεξικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό