Λιώνουν και χάνονται οι παγετώνες της ισημερινής Αφρικής
Οι ορεινοί παγετώνες στην τροπική ζώνη της Αφρικής θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς σε διάστημα 20 ετών αν συνεχιστεί η παγκόσμια θέρμανση, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές. Οι πρώτες αναφορές για τα ποτάμια πάγου χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου.
36
Οι ορεινοί παγετώνες στην τροπική ζώνη της Αφρικής θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς σε διάστημα 20 ετών αν συνεχιστεί η παγκόσμια θέρμανση, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.
Οι παγετώνες -τους οποίους περιέγραψε πρώτος ο Πτολεμαίος-, βρίσκονται στα Όρη Ρουενζόρι, γνωστά και ως Όρη της Σελήνης, στα σύνορα ανάμεσα στην Ουγκάντα και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
«Η υποχώρηση αυτών των τροπικών παγετώνων στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την αλλαγή του κλίματος σε αυτή την περιοχή των τροπικών» γράφουν στο Geophysical Research Letters ο Δρ Ρίτσαρντ Τέιλορ και οι γεωλόγοι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.
Πριν από έναν αιώνα, η επιφάνεια που καλύπτουν οι παγετώνες είχε μετρηθεί στα 6,47 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση αυτή μειώθηκε στο μισό το διάστημα 1987 – 2003 και σήμερα περιορίζεται στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Οι παγετώνες του Ρουενζέρι έγιναν γνωστοί στην Ευρώπη από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (90-168 μ.Χ. περίπου), ο οποίος είπε ότι ο Νείλος τροφοδοτείται από χιονοσκέπαστα βουνά στην ισημερινή Αφρική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Συρία: Πλήξαμε «πάνω από 70 στόχους» με «αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό», λένε οι ΗΠΑ
- Βολιβία: Διαδηλώσεις εναντίον της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα από τη νέα δεξιά κυβέρνηση
- Σουδάν: Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ρούμπιο – «Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό»
- Συρία: Επιχείρηση «εκδίκησης» των ΗΠΑ κατά του ISIS – Στόχος η «εξάλειψη μαχητών και υποδομών»
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Γιατί επιστρέφει η τοξικότητα…
- Συρία: Σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του ISIS – «Για πολύ βαριά αντίποινα», κάνει λόγο ο Τραμπ


