36

Η Baush & Lomp Inc. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει οριστικά από την παγκόσμια αγοράς το διάλυμα φακών επαφής Renu MoistureLoc,τοοποίοσυνδέθηκε με έξαρση τωνκρουσμάτων σπάνιας μυκητιακής μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

«Πρώτη προτεραιότητα για την Bausch & Lomp είναι η ασφάλεια των πελατών μας, και θέλουμε να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού όμιλουοφθαλμολογικών προϊόντων.

Η ανάκληση αφορά πάντως μόνο το προϊόν MoistureLoc και δεν αφορά άλλα διαλύματα της σειράς Renu, όπως το παλαιότερο MultiPlus, το οποίο επίσης χρησιμοποιούσαν ορισμένα από τα άτομα που παρουσίασαν τη μόλυνση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα κερατίτιδας λόγω του μύκητα Fusarium στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 122. Από τους ασθενείς αυτούς, οι περισσότεροι ήταν χρήστες φακών επαφής, και τα δύο τρίτα χρησιμοποιήσαν το MoistureLoc.

Ο μύκητας Fusarium απαντάνται κυρίως στο χώμα και σε φυτικό υλικό σε τροπικά και υποτροπικά κλίμακα. Προσβάλλει τον κερατοειδή, και χωρίς θεραπεία, που μπορεί να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, μπορεί να δημιουργήσει ουλή στον κερατοειδή και τύφλωση. Τουλάχιστον οκτώ ασθενείς στις ΗΠΑ χρειάστηκαν μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Οι επιθεωρήσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Νότιο Καρολίνα δεν έδειξαν μόλυνση των εγκαταστάσεων ή παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και το πιθανότερο είναι ότι η χρήση του διαλύματος για κάποιο λόγο απλά αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press