Διευκρινίσεις Μεϊμαράκη για τα θέματα της Σούδας και της θητείας
«Δεν μας ζητήθηκε η χρήση της Σούδας» διευκρινίζει ο Β.Μεϊμαράκης αναφορικά με προηγούμενες δηλώσεις του. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράν και διαψεύδει τις φήμες για αύξηση της θητείας.
71
«Δεν μας ζητήθηκε η χρήση της Σούδας» διευκρινίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφορικά με προηγούμενες δηλώσεις του επί του θέματος, μετά την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράν, και καθησυχάζει τους φόβους για αύξηση, αντί μείωσης, της θητείας.
Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν «off the record», τόνισε ότι επισκέψεις όπως αυτή της Κοντολίζα Ράις θα πρέπει να αναμένονται ολοένα και συχνότερα στη χώρα μας και αποτίμησε θετικά την επίσκεψη αυτή.
Μιλώντας για το θέμα της Σούδας και τη δήλωσή του ότι «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους της, τις οποίες και εκπληρώνει», ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αναφερόταν γενικότερα στις υποχρεώσεις της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε στη Σούδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή αυτή της Κρήτης.
Σημείωσε ωστόσο, ότι για τη χρήση των βάσεων της Σούδας από τους Αμερικανούς δεν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια ή έγκριση, αλλά είναι αυτονόητη, στη βάση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας.
Όσο για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε ότι, όπως και κατά την πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, έτσι και στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας δεν θα έχει στρατιωτική παρουσία. Εκτίμησε δε, ότι «δεν υπάρχει θέμα πολεμικών επιχειρήσεων ορατό».
Αναφερόμενος επίσης στη φημολογία περί αύξησης της θητείας για ένα ή δύο μήνες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποτε θα φτάσουμε σε έναν επαγγελματικό στρατό. Οι συγκυρίες και οι ανάγκες δεν επιτρέπουν να μειωθεί η θητεία. Και πρέπει να σας πω ότι σκέπτομαι πάρα πολύ το να αλλάξουμε τα κριτήρια για τους ΕΠΟΠ, γιατί οδηγούμαστε σε μια γήρανση, αν θέλετε, των ΕΠΟΠ, που δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Δεν προβλέπεται (να αυξηθεί η θητεία). Δεν είναι καν μέσα στους σχεδιασμούς μας. Απλώς, δεν προβλέπεται και να μειωθεί» συμπλήρωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καλή ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ελ Κααμπί (vid)
- Μάστιγα οι απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
- Μπενίτεθ: «Δίκαιο το αποτέλεσμα με ΠΑΟΚ, μπορούσαμε να είχαμε καλύτερες επιλογές»
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Οκτώ άτομα έχασαν τον προσανατολισμό τους στο φαράγγι της Αγάλης στην Εύβοια
- Άνοιξε το σκορ η ΑΕΚ με Κοϊτά (vid)
- Χίος: Συνελήφθη οικιακή βοηθός που έδεσε και χτύπησε ηλικιωμένο στο κεφάλι
- Fuel Pass: Τι ώρα θα ανοίξει η πλατφόρμα – Τι πρέπει να έχει το κινητό σας για να ενεργοποιήσετε την άυλη κάρτα
- Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν είναι πλέον το πρόσωπο της στιγμής -κι αυτό τον κάνει καλύτερο ηθοποιό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442