Υψηλή εγγύηση για την απελευθέρωση του ηγέτη του Μπατασούνα ζητά η ισπανική Δικαιοσύνη
Την καταβολή υψηλότατης εγγύησης για την απελευθέρωση του Αρνάλντο Οτέγι, εκπροσώπου του Μπατασούνα της πολιτικής πτέρυγας της βασικής ΕΤΑ, αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη. Ο Οτέγι θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
Την καταβολή εγγύησης για την απελευθέρωση του Αρνάλντο Οτέγι, εκπροσώπου του Μπατασούνα της πολιτικής πτέρυγας της βασικής ΕΤΑ, αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη. Ο Οτέγι θεωρείται πρόσωπο – «κλειδί» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα.
Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, οι όροι που έθεσε ο δικαστής είναι ιδιαίτερα αυστηροί: το πόσο της εγγύησης που πρέπει να καταβληθεί είναι 250 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο Οτέγι θα υποχρεωθεί να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του σε καθημερινή βάση.
Προς το παρόν, τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί και ο Οτέγι παραμένει στη φυλακή. Κατηγορείται για υποκίνηση σε τέλεση 108 αδικημάτων στη διάρκεια της απεργίας της 9ης Μαρτίου στη Χώρα των Βάσκων. Η απεργία είχε γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης για το θάνατο φυλακισμένων μελών της ΕΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το Μπατασούνα -η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ- έχει κηρυχθεί εκτός νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.
Ο ίδιος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή για να δηλώσει απλώς ότι είναι πολιτικός: «Μετά την οριστική κατάπαυση του πυρός της ΕΤΑ έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα» δήλωσε.
Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί λίγα άτομα, τα οποία τον αποδοκίμασαν. Μάλιστα, ένας κρατούσε πανό με τη λέξη «ναζί».
Είναι η τρίτη φορά που ο Οτέγι οδηγείται στη φυλακή για αδικήματα που σχετίζονται με την ΕΤΑ. Η πρώτη φορά ήταν το 1987, όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών. Η δεύτερη ήταν το Μάιο του 2005, όταν παρέμεινε στη φυλακή δύο μέρες εώς ότου πληρώσει εγγύηση 400 χιλιάδων ευρώ.
Ο Οτέγι θεωρείται από πολλούς πρόσωπο – «κλειδί» για την εφαρμογή της οριστικής κατάπαυσης του πυρός της ΕΤΑ, ωστόσο, ο ίδιος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Ο ίδιος υπήρξε μέλος της ΕΤΑ και έχει δηλώσει ανοικτά ότι συμφωνεί με το σκοπό της, όχι όμως με τα μέσα που χρησιμοποιεί για τον πετύχει.
Στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Ι «βασανιστή κεφαλών», αναφερόμενος στα βασανιστήρια που ο ίδιος υποστηρίζει ότι υφίστανται τα φυλακισμένα μέλη της ΕΤΑ.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.