Το όζον του νέφους βλάπτει και το σπέρμα
Εκτός από βλάβες στους πνεύμονες, το όζον του νέφους μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων, προκύπτει από έρευνα σε άνδρες του Λος Αντζελες. Αλλοι ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν φάνηκε να επηρεάζουν το σπέρμα.
36
Εκτός από βλάβες στους πνεύμονες, το όζον του νέφους μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων, προκύπτει από έρευνα σε άνδρες του Λος Αντζελες.
Οι ερευνητές του Πανρπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μέτρησαν τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων 48 ανδρών που είχαν δωρίσει σπέρμα τουλάχιστον δέκα φορές τα τελευταία δύο χρόνια σε τράπεζα σπέρματος της πόλης.
Χρησιμοποιώντας μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές όπου ζούσε ο κάθε άνδρας (μέσω του ταχυδρομικού κώδικα της κάθε περιοχής), η ομάδα της Δρ Ρεμπέκα Σόκολ εξέτασε κατά πόσο τα επίπεδα κάθε επιμέρους ρύπου τις ημέρες πριν από κάθε δωρεά σχετίζονταν με μεταβολές στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Η αυξημένη συγκέντρωση όζοντος πράγματι σχετιζόταν με μείωση της παραγωγής σπέρματος. Αλλοι ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια δεν φάνηκε να επηρεάζουν το σπέρμα.
Το όζον, μια δραστική μορφή του οξυγόνου, είναι ένας φωτοχημικός ρύπος που παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στα οξείδια του αζώτου και αιωρούμενους υδρογονάνθρακες.
Το οξειδωτικό αέριο δεν μπορεί να φτάσει απευθείας τους όρχεις, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Ενδέχεται όμως να προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις, λόγω των οποίων παράγονται τοξίνες που μεταφέρονται μέσω του αίματος και βλάπτουν τη σπερματογέννεση.
Διευκρινίζουν επίσης ότι η επίπτωση του όζοντος είναι απίθανο να επηρεάζει τη γονιμότητα, τουλάχιστον στους άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Αρχές οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση του όζοντος στο επίπεδο του εδάφους.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δασμοί: Εφετείο απορρίπτει το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ να καθυστερήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων
- Ιράν: Θα ήταν χαζό να θεωρήσουμε πως όσα συμβαίνουν μακριά από τα σύνορά μας δεν μας αφορούν, λέει η Μελόνι
- Ιράν: Χτυπήθηκε από drones το αρχηγείο του στρατού της Αυστραλίας στη Μέση Ανατολή
- Λίβανος: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ μεταδίδει ότι βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
- Φωτιά μετά από έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ
- Ιράν: Συνεδρίαση των ΗΠΑ στο ΣΑ για την προστασία των παιδιών ενώ βομβαρδίζουν σχολεία και σκοτώνουν παιδιά

