Πρόγραμμα ταφής του διοξειδίου του άνθρακα σχεδιάζεται για τη Βόρεια Θάλασσα
Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στη Νορβηγία θα θάβεται κάτω από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να αξιοποιηθούν καλύτερα τα υπάρχοντα κοιτάσματα.
36
Οι πετρελαϊκοί όμιλοι Shell και Statoil ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να θάψουν κάτω από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και να αξιοποιήσουν καλύτερα τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κυριότερο από τα αέρια που προκαλούν την παγκόσμια θέρμανση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο ρύπος θα διοχετεύεται μέσα σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές που κοντεύουν να εξαντληθούν. Η πίεση του αερίου ωθεί στην επιφάνεια όσο πετρέλαιο έχει απομείνει στο κοίτασμα, ενώ το ίδιο το διοξείδιο του άνθρακα θα παραμένει για πάντα παγιδευμένο στον πυθμένα.
Όπως αναφέρει την Τετάρτη το Reuters, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη διετία 2010-2012, εφόσον η νορβηγική κυβέρνηση δεχθεί να καλύψει ένα μέρος του προϋπολογισμού, που εκτιμάται στα 1,2 με 1,5 δισ. δολάρια.
Η Statoil θα συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα από μια νέα θερμοηλεκτρική μονάδα η οποία θα κατασκευαστεί στο Τιέλντμπεργκοντεν της κεντρικής Νορβηγίας και θα παράγει ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο. Το συγκεντρωμένο διοξείδιο θα διοχετεύεται στη συνέχεια σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές των δύο εταιρειών έξω από τη Νορβηγία.
Κάθε χρόνο θα θάβονται 2 έως 2,5 εκατομμύρια τόνοι του αέριου ρύπου, εκτιμούν οι επιστήμονες των εταιρειών.
Παρόμοια μέθοδος εφαρμόζεται στις πετρελαιοπηγές του Τέξας, όπου κάθε χρόνο θάβονται περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου το χρόνο, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να αυξηθεί η ανάκτηση του πετρελαίου από τα κοιτάσματα.
Το πρόγραμμα των Shell και Statoil είναι το πρώτο που αφορά την ταφή διοξειδίου του άνθρακα σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Μάτωσε στο πρόσωπο ο Παπανικολάου μετά από αγκωνιά
- ΠΑΟΚ: Συμφωνία με Μόντενα για την απόκτηση του Γιάννη Σαρρή
- Δίκη για υποκλοπές: Έψαχναν μέσω παραστατικών και τεχνικών προδιαγραφών για να… βρουν το παράνομο Predator
- «Πικρός» ο καφές στις ΗΠΑ παρά την κατάργηση των δασμών Τραμπ
- Η ληστεία στο Λούβρο ξαναγράφει τους κανόνες ασφαλείας στα μουσεία
- LIVE: Ντόρτμουντ – Γκλάντμπαχ



