Διαδεδομένο γονίδιο κάνει τον καφέ επικίνδυνο για την καρδιά
Οι άνθρωποι που φέρουν μια συγκεκριμένη ποικιλία ενός γονιδίου -έως και ο μισός γενικός πληθυσμός- ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος αν καταναλώνουν πολλή καφεΐνη. Σε πολλά άτομα, δύο με τρία φλυτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνουν τον κίδυνο κατά 36%.
36
Οι άνθρωποι που φέρουν μια συγκεκριμένη ποικιλία ενός γονιδίου -έως και ο μισός γενικός πληθυσμός- ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος αν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καφέ, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Η συγκεκριμένη γενετική ποικιλομορφία εντοπίστηκε στους μισούς από τους 4.000 εθελοντές που εξετάστηκαν και φαίνεται ότι μειώνει την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός μεταβολίζει και αποβάλλει την καφεΐνη. Οι υπόλοιποι εθελοντές διέθεταν το «φυσιολογικό» γονίδιο, που επιτρέπει την ταχεία απενεργοποίηση της καφεΐνης.
Τα αποτελέσματα αυτά, αν και προκαταρκτικά, ίσως εξηγούν γιατί ήταν τόσο αντιφατικά τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που εξέταζαν την πιθανή σχέση ανάμεσα στον καφέ και τις καρδιοπάθειες, αναφέρει ο Αχμεντ Ελ-Σόχεμι του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ορισμένες μελέτες συνέδεαν την αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης με κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ άλλες έρευνες έδειχναν το ακριβώς αντίθετο. Αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο καφές προκαλεί βραχυπρόθεσμη αύξηση της πίεσης του αίματος, παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο ο καφές μακροπρόθεσμα προκαλεί υπέρταση.
«Ίσως στο μέλλον να μπορούμε να προβαίνουμε σε διατροφικές συστάσεις βασιζόμενοι στο γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου» σχολιάζει ο Ελ-Σόχεμι.
Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς αν μεταβολίζει την καφεΐνη αργά ή γρήγορα είναι ένα γενετικό τεστ, το οποίο όμως δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο. Το πώς αντιδρά κανείς στον καφέ, αν δηλαδή μένει ξύπνιος για πολή ώρα, δεν αποκαλύπτει απαραίτητα τους φορείς του γονιδίου.
Η τελευταία μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα από το τοπικό πανεπιστήμιο και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.014 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί μη θανατηφόρο έμφραγμα το διάστημα 1994-2004, καθώς και μια ομάδα ελέγχου 2.014 υγιών ανδρών και γυναικών.
Μεταξύ των ατόμων που έφεραν την «αργή» παραλλαγή του γονιδίου CYP1A2, όσοι έπιναν δύο με τρία τερα φλυτζάνια καφέ την ημέρα ήταν 36% πιθανότερο να έχουν υποστεί έμφραγμα, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου καφέ. Με τέσσερα ή περισσότερα φλυτζάνια την ημέρα, η πιθανότητα εμφράγματος αυξανόταν κατά συνολικά 64%, ενώ ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός για τα άτομα κάτω των 60 ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ολυμπιακός – Βιλερμπάν 107-84: Ξέσπασε στους Γάλλους
- Η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν έχει πάρει οριστικά «διαζύγιο» με το Botox για να «κρατήσει ανοιχτό το τρίτο της μάτι»
- Ζαλγκίρις – Παρτιζάν 109-68: Αστραψαν και βρόντηξαν οι Λιθουανοί
- Μονακό – Μπάγερν 103-77: «Πάρτι» για την ομάδα του Σπανούλη
- Σουηδία: «Μη αποδεκτή» η μήνυση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Ίδρυμα Νόμπελ – Δεν θα διενεργήσει έρευνα
- Αναντολού Εφές – Dubai B.C. 76-80: Επιστροφή στις νίκες με σούπερ Μακίνλεϊ Ράιτ



