36

Θορυβημένοι Αυστραλοί καταναλωτές ανέφεραν την Πέμπτη περιστατικά χοιρινού κρέατος που… έλαμπε στο σκοτάδι. Το μυστηριώδες φως προερχόταν τελικά από ακίνδυνα βακτήρια που φωσφορίζουν.

Ακροατής που αγόρασε τα παράξενα παϊδάκια τηλεφώνησε σε ραδιοφωνικό τοκ σόου στο Σίδνεϊ και πυροδότησε φήμες για μόλυνση από ραδιενεργά κατάλοιπα, αναμεταδίδει το BBC.

Τελικά, η Αρχή Τροφίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο οφείλεται στο άκακο βακτήριο Pseudomonas fluorescens, το οποίο μπορεί να υπάρχει φυσιολογικά στο κρέας και τα ψάρια και να αναπτυχθεί υπερβολικά κάτω από κακέ συνθήκες συντήρησης.

Αν και οι καταναλωτές πιθανότατα θα «σοκάρονταν» από τη θέα του νωπού κρέατος να φωσφορίζει στο ψυγείο, το P.fluorescents δεν είναι γνωστό να προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις, διαβεβαίωσαν οι Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υπερβολική ανάπτυξη μικροβίων δείχνει ότι το κρέας έχει αρχίσει να χαλάει. «Θυμηθείτε αυτή την απλή συμβουλή: αν λάμπει, πετάξτε το» είπαν οι αρμόδιοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ