Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έξι γραμμάρια αλάτι την ημέρα είναι αρκετά

Έξι γραμμάρια αλάτι την ημέρα είναι αρκετά

Λονδίνο: Το περιορισμό της καταναλισκόμενης ποσότητας αλατιού στα έξι γραμμάρια την ημέρα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβουλεύει το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC).

Λονδίνο: Το περιορισμό της καταναλισκόμενης ποσότητας αλατιού στα έξι γραμμάρια την ημέρα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβουλεύει το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC).

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το MRC συνοψίζει επιστημονικά στοιχεία για τη σχέση αλατιού-υγείας και επισημαίνει ότι η μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας από κατά μέσο όρο 9,5 σε 6 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να συντελέσει σε 13% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και 10% της καρδιακής νόσου.

Όπως εξηγεί η Δρ Σούζαν Τζεμπ επικεφαλής διατροφής και ιατρικής έρευνας στο MRC «η Βρετανία έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας αλατιού στα έξι γραμμάρια την ημέρα στους ενηλίκους μέχρι το 2010. Ο στόχος αυτός έχει αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού για ανάλογες προσπάθειες από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ».

Το αλάτι αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται το νάτριο διότι ρυθμίζει την ποσότητα του νερού και λειτουργεί ως σύστημα συντονισμού μηνυμάτων μεταφέροντας ηλεκτρικά φορτία.

Αλλά περίπου ένα γραμμάριο την ημέρα είναι αρκετό για την διενέργεια των προαναφερόμενων λειτουργιών.

Η περίσσεια άλατος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι μείζον παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αύξηση οφείλεται στο χλώριο που κάνει τον οργανισμό να κατακρατά περισσότερα υγρά και η περίσσεια νερού στις αρτηρίες δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% του αλατιού είναι «κρυμμένο» σε κατεργασμένα τρόφιμα. Κάθε πακέτο πατατάκια περιέχει περίπου ένα γραμμάριο αλάτι. Το κατεργασμένο κρέας, το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί και τα έτοιμα γεύματα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το MRC ασκεί πιέσεις στις βιομηχανίες τροφίμων για τη μείωση της περιεκτικότητας άλατος στα τρόφιμα. Επίσης ζητά από τους καταναλωτές να μεριμνούν και οι ίδιοι για τον περιορισμό του άλατος στα γεύματα τους και να διαβάζουν με προσοχή τις πληροφορίες για τα τρόφιμα που αγοράζουν.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο