Νέο ευρω-ασιατικό σκάφος ίσως εκτοξευθεί την ερχόμενη δεκαετία
Η Ευρώπη, η Ρωσία και η Ιαπωνία εξετάζουν από κοινού την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος, το οποίο θα μπορούσε να εκτοξευτεί το 2010, τη χρονιά που η NASA θα παροπλίσει τα διαστημικά λεωφορεία και για ένα διάστημα δεν θα έχει δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών.
36
Την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος για την ερχόμενη δεκαετία εξετάζουν από κοινού η Ευρώπη Ρωσία και η Ιαπωνία. Το σκάφος θα μπορούσε να εκτοξευτεί το 2010, τη χρονιά που η NASA σκοπεύει να παροπλίσει τα διαστημικά λεωφορεία και για ένα διάστημα δεν θα έχει δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών.
Το Kliper προορίζεται να αντικαταστήσει το ρωσικό τριθέσιο Soyuz, το οποίο είναι εξαιρετιά αξιόπιστο, αλλά βαζίζεται σε τεχνολογία 40 ετών και έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Σύμφωνα με περιοδικό New Scientist, το νέο σκάφος δεν σχεδιάζεται για βαρύ φορτίο, αλλά θα μπορεί να μεταφέρει έξι άτομα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να παραμένει σε τροχιά έως και δύο χρόνια.
Η κατασκευή του Kipler έχει ανατεθεί στη ρωσική Energia, που διαχειρίζεται και τα Soyuz. To σκάφος θα μπορούσε να εκτοξευτεί στην μη επανρωμένη παρθενική πτήση του το 2010 και να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή έναν χρόνο αργότερα.
Στο μεταξύ, η NASA έχει αναθέσει στις Boeing και Νorthrop Grumman να αναπτύξουν το CEV (Crew Exploration Vehicle ή Εξερευνητικό Όχημα Πληρώματος), το οποίο θα μπορούσε να πετάξει το 2004.
Η ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου Kipler εκτιμάται ότι θα κοστίσει ένα δισ. δολάρια, με την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) να συνεισφέρει το ένα τρίτο του ποσού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το επιτελείο Τραμπ προετοιμάζεται ακόμη για σενάρια εκτόξευσης του πετρελαίου στα 200 δολάρια
- «Η καρδιά του ράγιζε, και η δική της επίσης» – Οι τελευταίες ημέρες των JFK Jr. και Κάρολιν Μπεσέτ
- Μουντιάλ 2026: Χιλιάδες κρατήσεις ξενοδοχείων ακυρώνει η FIFA
- Νέα Αριστερά: Καταρρέει η συγκάλυψη Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλοθι
- Ιράν: Νεκρός ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ
- Το πληθωριστικό θηρίο βρυχάται σε όλο τον κόσμο – Πού μπορεί να φτάσει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν



