38

Το Μάρτιο αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών, που διεξάγουν ειδικοί πάνω στη μούμια του Τουταγχαμών σχετικά με το εάν υπάρχουν απτές αποδείξεις υπέρ της θεωρίας ότι ο νεαρός φαραώ δολοφονήθηκε.

Ο γενικός γραμματέας αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαουάς δήλωσε στο Reuters ότι η σάρωση της μούμιας με ακτίνες Χ θα δώσει απαντήσεις σχετικά με το σπασμένο οστό που βρέθηκε στο κρανίο του αγοριού, γεγονός που πυροδότησε και τη θεωρία της δολοφονίας.

«Η οπή στο κρανίο πρέπει να εξηγηθεί στο κοινό και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά για να εξηγηθεί χρειαζόμαστε χρόνο» δήλωσε ο Ζαχί Χαουάς και προσέθεσε ότι οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Η μούμια του νεαρού βασιλιά των Αιγυπτίων έχει εξετασθεί λεπτομερώς μόνο τέσσερις φορές από το 1922, όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ κατέπληξε την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα ανακαλύπτοντας άθικτο τον τάφο του.

Η πρώτη φορά που βρέθηκε το σπασμένο οστό στο κρανίο του Τουταγχαμών ήταν το 1968 με τη βοήθεια των ακτίνων Χ. Από τότε έχει ανοίξει και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει δολοφονηθεί, ενώ κύριοι ύποπτοι θεωρούνται ο ανώτατος ιερέας και ο αρχιστράτηγός του.

Ο Τουταγχαμών έζησε σε μια ταραχώδη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας, που ξεκίνησε από τον θάνατο του μονοθεϊστή φαραώ Ακενατών, το 1362 π.Χ, ο οποίος ίσως ήταν ο πατέρας του. Ο Τουταγχαμών πέθανε λίγο πριν ενηλικιωθεί.

«Πολλά έχουν συμβεί σε σχέση με αυτή τη μούμια. Τα ερευνούμε και δίνουμε απαντήσεις» δήλωσε ο Χαουάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ