«Έφυγε» στα 90 της η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου
Στα 90 της χρόνια «έφυγε» τα ξημερώματα του Σαββάτου η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Μαρία Αλκαίου. Αφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες και η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη.
43
Στα 90 της χρόνια «έφυγε» τα ξημερώματα του Σαββάτου η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Μαρία Αλκαίου. Αφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες και η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, στις 15:30, από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στο Νεκροταφείου Χολαργού.
Κόρη του ηθοποιού Νίκου Παπαγεωργίου και της Σαπφούς Αλκαίου, η Μαρία Αλκαίου εμφανίστηκε πρώτη φορά στη σκηνή σε ηλικία 5 ετών στο θίασο της Κυβέλης. Αργότερα σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και έμεινε πολλά χρόνια, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ και τον Πειρασμό του Γρηγόρη Ξενόπουλου.
Παντρεύτηκε τον Τίτο Βανδή και σε δεύτερο γάμο τον βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας Βύρωνα Κολάση. Ο τρίτος της σύζυγος ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, με τον οποίο το 1958 αποχώρησαν από το Εθνικό και ίδρυσαν το Νέο Θέατρο, που λειτούργησε μέχρι το 1967, έχοντας παρουσιάσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από ξένα (Μπρεχτ, Ντε Φίλιπο κ.ά.) και ελληνικά έργα (Καμπανέλλη, Κορομηλά, Ρούσσου κ.ά.).
Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα της η συνεργασία με τον Πέτρο Φυσσούν στο έργο της Λίλιαν Χέλμαν Φρουρά του Ρήνου, το 1972, αλλά και με τον Δημήτρη Ποταμίτη, ο οποίος το 1990 έγραψε το Γλυκό του κουταλιού και της το αφιέρωσε. Το 1975 απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στη Φόνισσα του Κώστα Φέρρη.
Η Μαρία Αλκαίου επέστρεψε στο Εθνικό το 1993 στο ρόλο της αφηγήτριας στη «Φάρμα των ζώων» του Τζ.Όργουελ. Σημαντική ήταν η παρουσία της και σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως Κεκλεισμένων των θυρών, Η γυφτοπούλα, Πανθέοι και Έρωτας και επανάσταση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φλόριντα: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης για τη δολοφονία αστυνομικού το 1991
- Ιράν: Εχει «δίλημμα» ο Μερτς για το εάν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ
- Μέση Ανατολή: Κάπου 9.000 πολίτες των ΗΠΑ έφυγαν από την περιοχή εξαιτίας του πολέμου
- Ιράν: Ανησυχεί για την επόμενη μέρα ο Μερτς – Δεν υπάρχει διατυπωμένη στρατηγική
- Μέση Ανατολή: «Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα σε ολόκληρη την περιοχή», επισημαίνει ο ΟΗΕ
- Τουρκία: Κριτική στο Ιράν ασκεί ο Φιντάν για τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές άλλων χωρών

