Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη
Νέα Υόρκη: Το κόκκινο κρέας και το κατεργασμένο κρέας γενικότερα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, όπως και ο δυτικός τρόπος διατροφής, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Το κόκκινο κρέας και το κατεργασμένο κρέας γενικότερα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, όπως και ο δυτικός τρόπος διατροφής, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Simmons και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Τερέσα Φουνγκ ανέλυσε στοιχεία από 70.000 γυναίκες που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση 14 χρόνια. Όλες ήταν ελεύθερες διαβήτη στην αρχή της έρευνας. Σχεδόν 2.700 συμμετέχουσες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τελικά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες ακολουθούσαν τον δυτικό τρόπο διατροφής (κατανάλωναν κυρίως γλυκά, τηγανητές πατάτες, ραφιναρισμένα σιτηρά όπως άσπρο ψωμί, και κόκκινο και κατεργασμένο κρέας) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη κατά τη διάρκεια των 14 ετών της μελέτης συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες των παραπάνω τροφών.
Χωρίζοντας της διατροφή σε τμήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο κόκκινο κρέας έτρωγαν οι συμμετέχουσες τόσο ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν. Για παράδειγμα, κάθε επιπλέον μερίδα κόκκινου κρέατος την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 26%. Η προσθήκη και μιας μερίδας κατεργασμένου κρέατος αύξανε τις πιθανότητες νόσησης σχεδόν κατά 40%.
Αντιθέτως, οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια πιο «συνετή» διατροφή (κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και σιτηρών ολικής αλέσεως) κινδύνευαν ελάχιστα να εκδηλώσουν διαβήτη.
Η «συνετή» διατροφή προσέφερε ιδιαίτερα σημαντική προστασία από τις συμπτωματικές μορφές διαβήτη, ο οποίος τυπικά είναι περισσότερο προχωρημένος από τον ασυμπτωματικό διαβήτη.
Με δηλώσεις της στο Reuters η Δρ Φουνγκ επεσήμανε ότι τα κατεργασμένα και γενικά τα κόκκινα κρεατικά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουσίες που φαίνεται ότι προάγουν την εκδήλωση του διαβήτη.
«Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα άτομα που τρώνε «συνετά» είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα σε θέματα υγείας και κάνουν περισσότερα τσεκ απ. Επομένως αν εκδηλώσουν διαβήτη, θα διαγνωστούν σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν ακόμα ο διαβήτης θα είναι ασυμπτωματικός», εξηγεί.