Την καθιέρωση ενιαίου φόρου στα ακίνητα εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας
Οι φόροι στα ακίνητα και το ενδεχόμενο ενοποίησης τους σε ένα ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα μπουν την Πέμπτη στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, εξετάζεται η εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
27
Οι φόροι στα ακίνητα και το ενδεχόμενο ενοποίησης τους σε ένα ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα μπουν την Πέμπτη στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Όπως αναφέρει το Έθνος, αν και η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τις τελικές αποφάσεις, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από τους εμπλεκόμενους στο διάλογο φορείς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ενοποιηθούν οι περίπου 22 αυτοτελείς φόροι σε ένα φόρο, ταυτόχρονα με την εισαγωγή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των νέων οικοδομών και την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα παλαιά ακίνητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται στη θέσπιση του ΦΠΑ στα ακίνητα και είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να ισχύσουν αφού θα έχουν κατασταλάξει οι τάσεις στην κτηματαγορά, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε ότι αφορά το ελάχιστο κόστος κατασκευής, που σήμερα απέχει σημαντικά από το πραγματικό κόστος, το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αυτόματη προσαρμογή στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ανεγειρόμενου ακινήτου, ενώ το υπόλοιπο 20% χαρακτηρίζεται ως οιωνεί εργολαβικό κέρδος ανεξάρτητα αν η κατασκευή γίνεται από τους ιδιοκτήτες ή επαγγελματίες κατασκευαστές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ακόμη μια ευθεία και επικίνδυνη επίθεση στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου
- Δικηγόροι προειδοποιούν: Οι συζητήσεις σας με chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας
- Με «ναυτικό αποκλεισμό και βόμβες» απειλούν οι ΗΠΑ το Ιράν αν δεν συνάψει συμφωνία
- Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν
- «Νταντάδες της γειτονιάς»: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις
- Επίσημο το τέλος εποχής του Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι (pic)
- Δώρο Δαναών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442