Εκχύλισμα κάκτου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το hangover
Λονδίνο: Ένα εκχύλισμα του κάκτου μπορεί να αποτελεί τη λύση στο δυσάρεστο αίσθημα του hangover μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Λονδίνο: Ένα εκχύλισμα του κάκτου μπορεί να αποτελεί τη λύση στο δυσάρεστο αίσθημα του hangover μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tulane με επικεφαλής τον Δρ Τζεφ Γουές υποστηρίζει ότι ένα εκχύλισμα του κάκτου μπορεί να μειώσει συμπτώματα όπως η ναυτία και η ξηροστομία μετά την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Πιστεύουν ότι η δράση του έγκειται στη μείωση του σωματικού στρες που προκαλείται από τις προσμίξεις των αλκοολούχων ποτών.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 55 εθελοντές ηλικίας από 21 έως 35 ετών να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα. Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων ενέθηκαν με το απόσταγμα της ποικιλίας Opuntia ficus indica πέντε ώρες πριν την κατανάλωση αλκοόλ. Οι άλλοι μισοί έλαβαν ψευδοφάρμακο. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν γνώριζε σε ποια ομάδα άνηκε.
Στη συνέχεια, τα άτομα κατανάλωσαν ένα πλήρες γεύμα και μετά από μια ώρα και για τις επόμενες τέσσερις τους ζητήθηκε να καταναλώσουν μια ποσότητα αλκοόλ που είναι διαπιστωμένο ότι θα τους προκαλούσε hangover.
Μια ώρα μετά τη λήξη της κατανάλωσης αλκοόλ, οι επιστήμονες μέτρησαν τη ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα των συμμετεχόντων. Οι τελευταίοι στη συνέχεια πήγαν σπίτι τους και τους ζητήθηκε να επιστρέψουν την επόμενη μέρα.
Το επόμενο πρωί, κάθε άτομο ρωτήθηκε για τα πιθανά συμπτώματα του hangover και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.
Δυο εβδομάδες αργότερα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επαναλάβουν το πείραμα, μόνο που τώρα τα άτομα άλλαξαν ομάδα και πάλι χωρίς να το γνωρίζουν.
Από την επεξεργασία των στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν το απόσταγμα κάκτου ήταν σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας πρωτεΐνης η οποία παράγεται από το ήπαρ ως αποτέλεσμα στο στρες και στις φλεγμονές.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Γουές επεσήμανε ότι «για πολλά χρόνια η επιστήμη θεωρούσε ότι το hangover είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της αφυδάτωσης. Ωστόσο η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ίσως πρόκειται και για συστατικό φλεγμονής. Επόμενος στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη φάση του hangover σε συνάρτηση με τη φλεγμονή».