Ο Βρετανός Τέρι Ντέιβις αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης
Το Βρετανό σοσιαλιστή βουλευτή Τέρι Ντέιβις εξέλεξε με απόλυτη πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Αυστριακού Βάλτερ Σβίμερ.
37
Το Βρετανό σοσιαλιστή βουλευτή Τέρι Ντέιβις εξέλεξε με απόλυτη πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Αυστριακού Βάλτερ Σβίμερ.
Ο Τέρι Ντέιβις, απέσπασε από τον πρώτο γύρο 157 ψήφους σε σύνολο 299 έγκυρων ψηφοδελτίων, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη και βουλευτών που δεν ανήκουν στην ομάδα του. Παίρνει έτσι τη «σκυτάλη» από τον Αυστριακό συνάδελφό του Βάλτερ Σβίμερ, που είχε υποβάλει και αυτός υποψηφιότητα, δεν μπόρεσε όμως να συγκεντρώσει παρά μόνο 91 ψήφους. Η τρίτη υποψήφια, που ήταν η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Κριστίνα Οχουλάντ, συγκέντρωσε 51 ψήφους.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου 2004, η δε θητεία του είναι για πέντε έτη.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, ιδρύθηκε το 1949 και είναι ο αρχαιότερος πολιτικός διακρατικός οργανισμός στην Ευρώπη. Έχει σήμερα μία πανευρωπαϊκή διάσταση με 45 κράτη-μέλη από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ τελευταία δέχθηκε και την υποψηφιότητα του Μονακό. Σε πέντε άλλα κράτη έχει παραχωρήσει το καθεστώς του παρατηρητή: Βατικανό, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία και Μεξικό.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα γίνουν οι πληρωμές
- Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι για την επόμενη μέρα χωρίς τον Μέσι
- Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Συγκρούστηκε μηχανάκι με ασθενοφόρο – Νεκρός 17χρονος
- Συνταγή: Κέικ λεμόνι με blueberries
- Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο λόγω τεχνικών εργασιών και
- Σεισμός Κρήτη: Η εκτίμηση Χουλιάρα για τη σεισμική ακολουθία
- Τα σνακ που χαρίζουν ενέργεια (πριν την προπόνηση)
- Προς κατάργηση η προσωρινή σύνταξη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442