Νέες αποκαλύψεις για βάρβαρες τεχνικές της CIA κατά την ανάκριση μελών της Αλ Κάιντα
Τις σκληρές μεθόδους της CIA -που συχνά λίγο απέχουν από βασανιστήρια- κατά την ανάκριση μελών της Αλ Κάιντα, αποκαλύπτουν υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχοι της υπηρεσίας. Με «φόντο» το σκάνδαλο στο Ιράκ, πράκτορες φοβούνται ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.
51
Τις σκληρές μεθόδους της CIA -που σε ορισμένες περιπτώσεις λίγο απέχουν από βασανιστήρια- κατά την ανάκριση μελών της Αλ Κάιντα, αποκαλύπτουν υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχοι της υπηρεσίας. Υπό το φως του σκανδάλου στο Ιράκ, ορισμένοι πράκτορες φοβούνται ότι θα κληθούν και οι ίδιοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Βάσει δημοσιεύματος των New York Times, οι σκληρές μέθοδοι ανάκρισης επετράπησαν στη βάση μίας σειράς μυστικών εγκυκλίων που αφορούν σε κρατούμενους-στελέχη της Αλ Κάιντα και εγκρίθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η υιοθέτησή τους από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι πιθανόν να συνέβαλε στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι πράκτορες διαθέτουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τη σκληρή μεταχείριση αυτών των κρατουμένων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Οι Times αναφέρουν χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός κρατούμενου που υπεβλήθη στην τεχνική γνωστή ως «πνίξιμο» -δεμένος ο κρατούμενος βυθίζεται σε νερό ώστε να πιστέψει ότι θα πνιγεί. Αξιωματούχοι των αντι-τρομοκρατικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση σύλληψής τους από εχθρικές δυνάμεις και μιμούνται τα βασανιστήρια, αλλά η εφαρμογή τους σταματά πριν από την πρόκληση σοβαρών τραυματισμών.
Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στην εφημερίδα ότι «ορισμένα από τα πρόσωπα που έχουν αναμειχθεί [σε τέτοιες ανακριτικές διαδικασίες] ανησυχούν εδώ και λίγο καιρό από το γεγονός ότι είναι πιθανόν να μην παραμείνει ο Μπους στην εξουσία ή να μεταβληθεί το κλίμα στη χώρα και τότε να κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Χαρακτηριστικά το BBC αναφέρει πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι τεχνικές της CIA είναι τόσο σκληρές που το FBI έχει καλέσει τους πράκτορές του να μην εφαρμόζει τις συγκεκριμένες πρακτικές.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η δημοσιοποίηση φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων που υποβάλλονται σε βασανιστήρια από τους Αμερικανούς στρατιώτες προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή και τροφοδοτεί εδώ και δύο εβδομάδες τις επικρίσεις για την κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Κατακραυγή για το Γκουαντάναμο
Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκδίδει νέα έκθεση στην οποία επικρίνει την κράτηση εκατοντάδων υπόπτων μαχητών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που παραμένουν δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας.
Την ύπαρξη της νέας έκθεσης αποκάλυψε υπό καθεστώς ανωνυμίας προς τους δημοσιογράφους αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες πέραν του ότι η έκθεση υπεβλήθη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή την εβδομάδα.
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Ιράκ υπογραμμίζεται ότι η κακομεταχείριση των κρατουμένων «είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδύναμη με βασανιστήρια».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Euphoria: «Άκρως επικίνδυνες» οι σκηνές με «σεξουαλικοποιημένα βρέφη» — προειδοποιούν ειδικοί
- LIVE: Φούλαμ – Άστον Βίλα
- Σκάλα Ωρωπού: Μήνυση από τον δήμο για τα μπάζα σε θαλάσσια περιοχή Natura – «Δημιούργησαν δρόμο 60 μέτρων»
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
- Μακρόν: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εμπνέει την Ευρώπη και υλοποιείται στην πράξη
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442