28

Με μουσική, τραγούδια, χορό, ξεφάντωμα, καθώς και με την αναβίωση εντυπωσιακών εθίμων ολοκληρώνονται την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις της Αποκριάς σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αθήνα, την Κυριακή, θεατρική παράσταση με τίτλο Νέα Παναθήναια θα ανέβει στη Ρωμαϊκή Αγορά (13.00-15.00) με αποκριάτικα νούμερα και αποσπάσματα από οπερέτες παλαιότερων εποχών. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Λ.Κηλαηδόνης και συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.

Την Καθαρά Δευτέρα, στα σκαλιά του Ηρωδείου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παίξει αποκριάτικη μουσική για όσους γιορτάσουν τα Κούλουμα στην πρωτεύουσα.

Στο Λυκαβηττό, όπου χιλιάδες Αθηναίου συγκεντρώνονται για το πέταγμα των χαρταετών, θα εμφανιστούν οι Θ.Πολυκανδριώτης με το συγκρότημα του Ν.Φιλιππίδη, ο Σ.Σιάτρας, το κρητικό συγκρότημα Κονταρός και ο σύλλογος κρητικών χορών Κουρήτες μαζί με χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων. Ναπολιτάνικες ταραντέλες θα παίξει το ιταλικό συγκρότημα Νuova Compagnia di Canto Poporale.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Πάτρα, όπου χιλιάδες καρναβαλιστές θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη παρέλαση του πατρινού Καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει από την οδό Παπαφλέσσα και θα καταλήξει στην οδό Κιλκίς (14.00).

Στη φαντασμαγορική τελετή λήξης, στο Μόλο του Αγίου Νικολάου (21.00) θα αναμετρηθούν οι δύο βασιλιάδες καρνάβαλοι της εφετινής Αποκριάς. Το επόμενο Σάββατο, 28/2, θα βραβευτούν τα καλύτερα γκουπ του Καρναβαλιού.

Σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης (Ανω Πόλη, Τούμπα και Χαριλάου) διοργανώνονται εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά κεράσματα και ξεφάντωμα με παραδοσιακή μουσική.

Σημεία συνάντησης για όσους μείνουν να γιορτάσουν τα Κούλουμα στην πόλη είναι η πλατεία Τσάτρα, η Αλάνα της Τούμπας, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και το Αλσος της Νέας Ελβετίας.

Στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του Β Διαμερίσματος θα διανεμηθούν αποκριάτικα παιχνίδια στα μικρά παιδιά. Επίσης, πέταγμα χαρταετού και γλέντι περιμένουν τους επισκέπτες στο Πάρκο της οδού Γαλιανού, στο Πανόραμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ