Αποσύρονται προφυλακτικά γνωστής εταιρίας ως επικίνδυνα
Λονδίνο: Στη διακοπή της παραγωγής μιας συγκεκριμένης σειράς προφυλακτικών προχώρησε πρόσφατα η εταιρία SSL International, κατασκευάστρια των Durex, εξαιτίας φόβων σχετικά με την ικανότητα της λιπαντικής ουσίας που αυτά περιείχαν να αποτρέπει την προσβολή από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Λονδίνο: Στη διακοπή της παραγωγής μιας συγκεκριμένης σειράς προφυλακτικών προχώρησε πρόσφατα η εταιρία SSL International, κατασκευάστρια των Durex, εξαιτίας φόβων σχετικά με την ικανότητα της λιπαντικής ουσίας που αυτά περιείχαν να αποτρέπει την προσβολή από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο λόγος για τη λιπαντική ουσία nonoxynol-9 (N-9), η οποία αρχικώς θεωρείτο ότι παρείχε υψηλό βαθμό προστασίας από πλήθος νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS.
Ωστόσο, με βάση νεότερες έρευνες, η λιπαντική ουσία όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά ενδέχεται και να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Η ουσία Ν-9, που αρχικά είχε αναπτυχθεί ως απορρυπαντική, χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 50 χρόνια ως κολπική κρέμα, η οποία διαθέτει την ιδιότητα να προκαλεί το θάνατο των σπερματοζωαρίων.
Ωστόσο, πρόσφατες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της οργάνωσης UNAIDS και του αμερικανικού υγειονομικού φορέα US Centers for Disease Control επέβαλαν τη διεξαγωγή νέας έρευνας σχετικά με την ασφάλεια του λιπαντικού.
Όπως διαπιστώθηκε, η ουσία N-9 μπορεί να προκαλέσει ρωγμή ή και φλεγμονή του επιθηλίου, δηλαδή του ιστού που επενδύει το εσωτερικό του ορθού και του κόλπου, δηλαδή ουσιαστικά τον κύριο αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού ενάντια στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος στην περίπτωση της πρωκτικής επαφής, καθώς ο ορθός διαθέτει πολύ πιο λεπτό επιθήλιο από εκείνον του κόλπου και συνεπώς παρουσιάζει μεγαλύτερη ευπάθεια.
Η χρήση της ουσίας N-9 ως λιπαντικής στα προφυλακτικά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ιδίως αν το μέσο προφύλαξης σπάσει, μετατοπιστεί από τη θέση του ή χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο. Στην περίπτωση της κολπικής επαφής, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος ακόμη και στην περίπτωση σωστής χρήσης του προφυλακτικού.
Πολλοί υγειονομικοί φορείς επικρότησαν την απόφαση της SSL International, ενώ εκπρόσωποι της ίδιας της εταιρίας δήλωσαν πως αρχή της εταιρίας είναι η ασφάλεια των καταναλωτών και πως δεν θα μπορούσαν παρά να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του ΠΟΥ και των άλλων φορέων.