38

Τα… πέτρινα χρόνια για το παλιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν φτάνουν στο τέλος τους. Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του 1920 μετατρέπεται σε «Βιβλιοθήκη της Πόλης» με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία έχει παραχωρηθεί από το 2000.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, «καρδιά» της νέας αυτής βιβλιοθήκης θα αποτελέσει το αναγνωστήριο, που θα στεγαστεί σε αίθουσα 630 τ.μ. Στην αίθουσα αυτή θα υπάρχουν τέσσερις διακριτές «γωνιές», όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει τις εξής τέσσερις συλλογές:

– Πληροφοριακή συλλογή, που θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων της ευρύτερης περιοχής,
– Συλλογή ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1994 και μετά και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με τα νέα βιβλία, τα οποία θα αποκτά η Βιβλιοθήκη της Βουλής,
– Συλλογή ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, η οποία θα καταρτισθεί όπως και η ελληνική,
– Παιδική συλλογή, η οποία θα αποτελείται από 3.000 τίτλους βιβλίων.

Ο αριθμός των τίτλων που θα απαρτίζουν τις συλλογές του αναγνωστηρίου θα είναι περίπου 20.000. Οι συλλογές θα ανανεώνονται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποσύρονται οι παλαιότερες στα κλειστά βιβλιοστάσια, αλλά πάντα θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Οι συλλογές της ελληνικής και της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας θα λειτουργούν και ως δανειστικές. Παράλληλα, στα αναγνωστήριο θα τοποθετηθούν υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή στο Καπνεργοστάσιο έχουν ήδη μεταφερθεί, έπειτα από εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σε τμήματα του υπογείου του ισογείου και του πρώτου ορόφου, το τμήμα Εκδόσεων της Βουλής, το τμήμα Μικροφωτογράφησης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, το τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Εντύπων, καθώς και η σημαντικότατη και μοναδική στην Ελλάδα συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης.

Επίσης, εντός των ημερών ολοκληρώνεται η διαμόρφωση τμήματος του πρώτου ορόφου του κτιρίου, εμβαδού 1.200 τ.μ., στο οποίο θα μεταστεγαστεί προσωρινά η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη.

Η οικοδόμηση του Καπνεργοστασίου ξεκίνησε το 1927, εποχή κατά την οποία άνθιζε η κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων στην Αθήνα. Έχει αίθριο με εμβαδόν 1.100 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν του υπογείου και των δύο ορόφων φτάνει τα 18.500 τ.μ.

Το Καπνεργοστάσιο στέγασε μικρούς καπνοβιοτέχνες της εποχής, με την προϋπόθεση ότι θα αποχωρούσαν μόλις αποκτούσαν τη δική τους στέγη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποχώρησαν και οι τελευταίοι. Οι χώροι που απελευθερώνονταν χρησιμοποιήθηκαν για μικρό διάστημα από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί από το 1989 ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ως «σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μαρτυρία που συμβάλλει στην ολοκληρωμένη μελέτη και παρουσίαση της εξέλιξης της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ