«Δεν μετανοώ», η απάντηση του Ισραηλινού πρεσβευτή που βανδάλισε έργο τέχνης
Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Στοκχόλμη, ο οποίος επιχείρησε να καταστρέψει έργο τέχνης. Εκεί επανέλαβε ότι είχε λόγους για την πράξη του και τόνισε ότι δεν έχει μετανοήσει.
38
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Στοκχόλμη Ζβι Μάζελ εκλήθη τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την προσπάθειά του να καταστρέψει έργο τέχνης, που απεικόνιζε μια Παλαιστίνια βομβίστρια. Εκεί επανέλαβε ότι είχε λόγους να καταστρέψει το έργο και τόνισε ότι δεν έχει μετανοήσει καθόλου.
Οι συνομιλίες του πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών διήρκεσαν περίπου μία ώρα και στη διάρκεια της συνάντησης η επικεφαλής του πρωτόκολλου Καταρίνα φον Χάιντενσταμ εξήγησε στο διπλωμάτη ότι η ενέργεια του προκάλεσε σειρά προβλημάτων. Εκείνος όμως δήλωσε ότι δεν μετανοεί και διατύπωσε το επίσημο ισραηλινό αίτημα να αποσυρθεί το έργο αυτό από την έκθεση.
«Η αντίδρασή μου ήταν συναισθηματική, δεν θα μπορούσα να είχα αντιδράσει διαφορετικά και δεν μετανοώ» δήλωσε ο Μάζελ, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ.
Το έργο που εξόργισε τον πρεσβευτή ονομάζεται «Η Χιονάτη και η τρέλα της Αλήθειας» και είναι δημιουργία του ισραηλινής καταγωγής καλλιτέχνη Ντρορ Φρέιλερ. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα βαρκάκι, μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένη η φωτογραφία μιας Παλαιστίνιας καμικάζι, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, σκοτώνοντας 19 άτομα. Το βαρκάκι πλέει σε μια πισίνα γεμάτη κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα που χύθηκε εξαιτίας της.
Σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο, ο Μάζελ ξερίζωσε οργισμένος τα ηλεκτρικά καλώδια, που ήταν συνδεδεδμένα με το έργο και έριξε στην πισίνα έναν προβολέα.
«Είναι τερατούργημα, δεν είναι έργο τέχνης. Μία αισχρή διαστροφή της πραγματικότητας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ο πρεσβευτής.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του μουσείου Κρίστιαν Μπεργκ τόνισε πως αντιλαμβάνεται ότι το έργο μπορεί να προκάλεσε έντονα αισθήματα στον Μάζελ, όμως προσέθεσε ότι «η καταστροφή είναι απαράδεκτη». «Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να φύγετε» δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου.
Η Σουηδία κατέστησε τη Δευτέρα σαφές ότι η λογοκρισία στο έδαφος της είναι αδιανόητη και δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της «Χιονάτης και της τρέλας της αλήθειας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες


