Χρυσά αντικείμενα από το θησαυρό της Βακτριανής βρέθηκαν ανέπαφα στην Καμπούλ
Ανέπαφα, μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο του προεδρικού μεγάρου της Καμπούλ, βρέθηκαν χρυσά αρχαία έργα τέχνης, που υπολογίζεται ότι ανήκουν στον θησαυρό του Τίλια Τέπε, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη βόρεια κοιλάδα του Αφγανιστάν, την αρχαία Βακτριανή.
43
Ανέπαφα, μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο του προεδρικού μεγάρου της Καμπούλ, βρέθηκαν χρυσά αρχαία έργα τέχνης, που υπολογίζεται ότι ανήκουν στον θησαυρό του Τίλια Τέπε, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη βόρεια κοιλάδα του Αφγανιστάν, την αρχαία Βακτριανή, την πόλη που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος το 327 π.Χ.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή αυτή το 1978 έφεραν στο φως έξι τάφους του 1ου αιώνα. Τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτούς ήταν τυλιγμένα σε υφάσματα, διακοσμημένα με χρυσούς και ασημένιους δίσκους.
Ένα χρόνο αργότερα οι ανασκαφές διακόπηκαν λόγω της σοβιετικής εισβολής και από τότε κανείς δεν γνώριζε την τύχη του θησαυρού με τα χρυσά αντικείμενα.
«Ευτυχώς ο χρυσός βρίσκεται εκεί. Ανοίξαμε μια κάσα και τον είδαμε. Είναι ασφαλής και στη θέση του» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι Αφγανοί υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους ειδικούς, θα εξετάσουν το θησαυρό προτού ξανακλείσουν το θησαυροφυλάκιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ασράφ Γκάνι, οι Ταλιμπάν, που διέταξαν την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν, προσπάθησαν να λεηλατήσουν το χρυσό της Βακτριανής, αλλά τους εμπόδισαν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας, που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του.
«Με πολύ θάρρος οι υπάλληλοι φύλαξαν τον κωδικό» ανέφερε ο Γκάνι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- «Τους περιμένουμε»: Έτοιμο το Ιράν για πιθανή χερσαία εισβολή των ΗΠΑ – «Δεν θα κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ»
- Φάμελλος για την απώλεια του Άλκη Ρήγου: Ήταν τιμή μας να σε αποκαλούμε σύντροφο
- Ο Άλκης Ρήγος και το βαθύ αποτύπωμά του στο πανεπιστήμιο και το κίνημα
- Ιράν: Η καταστροφή δεν είναι πολιτική επιτυχία – Ο πόλεμος των ΗΠΑ χωρίς στρατηγική τέλους του παιχνιδιού
- Και η Φινλανδία στον χορό των πυρηνικών – Θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασής τους στο έδαφός της
- Η ΔΕΑΒ έσωσε την ΑΕΚ (και όχι μόνο) από την… ΔΕΑΒ!



