Οι αρχές της Αιγύπτου απαγορεύουν την προβολή του «Matrix Reloaded» στη χώρα
Απαγορεύτηκε η προβολή του Matrix Reloaded στην Αίγυπτο, καθώς οι αρχές της χώρας έκριναν ότι το περιεχόμενο της ταινίας είναι πολύ βίαιο και καταπιάνεται με θρησκευτικά ζητήματα, που ίσως προκαλέσουν προβλήματα μεταξύ του πληθυσμού.
38
Απαγορεύτηκε η προβολή του Matrix Reloaded στην Αίγυπτο, καθώς οι αρχές της χώρας έκριναν ότι το περιεχόμενο της ταινίας είναι πολύ βίαιο και καταπιάνεται με θρησκευτικά ζητήματα.
Το συμβούλιο λογοκρισίας της Αιγύπτου υποστήριξε ότι το κεντρικό θέμα της ταινίας, δηλαδή η αναζήτηση του δημιουργού και ο έλεγχος της ανθρώπινης φυλής, ίσως προκαλέσει «κρίση» στη χώρα. Όσο για τις σκηνές βίας, το συμβούλιο υποστήριξε ότι ίσως επιδράσουν αρνητικά «στην κοινωνική ειρήνη».
Το πρώτο Matrix είχε προβληθεί στην Αίγυπτο, ωστόσο δέχθηκε σφοδρή κριτική από τις εφημερίδες της χώρας, επειδή οι συντάκτες θεώρησαν ότι διαφήμιζε τον σιωνισμό.
Τα μέλη του συμβουλίου, που αποτελείται από 15 συνολικά άτομα (κριτικούς, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και ψυχολόγους) παρακολούθησε την ταινία την περασμένη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν: «Παρά την υψηλή τεχνολογία και τα επληκτικά εφέ, η ταινία σαφώς αγγίζει θέματα σχετικά με την ύπαρξη, το δημιουργό και τα έργα του, αναζητώντας την εκπόρευση της δημιουργίας. Επίσης, καταπιάνεται με το θέμα της ελεύθερης βούλησης».
«Παρόμοια θρησκευτικά ζητήματα, όταν εγέρθησαν κατά το παρελθόν, προκάλεσαν κρίσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Για το θέμα της βίας αναφέρεται ότι μερικές τέτοιες σκηνές ίσως φέρουν αναταραχή και βλάψουν την κοινωνική ειρήνη.
Αιγύπτιος κριτικός είπε, μιλώντας στο BBC, ότι ο Τύπος της χώρας του έχει ξεκινήσει εκστρατεία, για να μην προβληθεί η ταινία, επειδή απηχεί «σιωνιστικές ιδέες και προωθεί του εβραίους και την εβραϊκή πίστη».
Πάντως, παρά την αιγυπτιακή απαγόρευση, το Matrix Reloaded σημείωνει μεγάλη επιτυχία, όπου προβάλλεται. Το τρίτο μέρος της σειράς των ταινιών των αδερφών Γουακόφσκι, Matrix Revolutions, θα βγει στους κινηματογράφους τον προσεχή Νοέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
- Έριξε… βόμβα ο Αντετοκούνμπο: «Δεν ξέρω αν θα ολοκληρώσω τη σεζόν στους Μπακς»
- Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γάλλων βλέπει τις ΗΠΑ του Τραμπ ως στρατιωτική απειλή για τη χώρα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Α’)




