38

Ταχυδακτυλουργοί κέρδισαν τη δίκη εναντίον του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της Βραζιλίας, επειδή το κανάλι πρόβαλε ντοκιμαντέρ, το οποίο αποκάλυπτε όλα τα μυστικά της τέχνης τους, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι, να μείνουν χωρίς δουλειά και απένταροι.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το δίκτυο TV Globo πρέπει να καταβάλει αποζημίωση σε 21 ταχυδακτυλουργούς της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, επειδή το ντοκιμαντέρ αποκάλυπτε πώς εκτελούνται διάφορα κόλπα, όπως η εμφάνιση κουνελιών μέσα από καπέλα ή το κόψιμο ανθρώπων στα δύο.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανιζόταν ο Λέοναρντ Μοντάνο, ένας Αμερικανός μάγος γνωστός με το όνομα Μίστερ Εμ, ο οποίος εξηγούσε όλα τα γνωστά κόλπα. «Ο Μίστερ Εμ στέρησε όλη τη μαγεία από τη μαγεία. Είναι σαν να στερείς από ένα παιδί όλη τη χαρά, όταν του λες ότι ο Αγιος Βασίλης δεν υπάρχει» ανέφερε ένας από τους 21 ταχυδακτυλουργούς που υπέβαλαν τη μήνυση.

Ο ίδιος, που εμφανίζεται σε παραστάσεις εδώ και 30 χρόνια με το ψευδώνυμο Θείος Τόνι, υπολόγισε ότι οι οικονομικές απώλειές του φθάνουν τα 518.000 δολάρια, καθώς, όπως λέει, πολλοί άνθρωποι έχασαν το ενδιαφέρον τους, αφότου έμαθαν πώς γίνονται τα κόλπα.

Ο Θείος Τόνι ανέφερε ακόμη πως η τηλεθέαση της εκπομπής του σε τοπικό κανάλι έχει πέσει αισθητά, πολλά συμφωνίες που είχε κλείσει για εμφανίσεις σε πάρτι ακυρώθηκαν, ενώ μειώση σημειώσαν και οι πωλήσεις του καταστήματός του στο Πόρτο Αλέγρε.

Όπως αναφέρει το BBC, οι αποζημιώσεις προς τους ταχυδακτυλουργούς δεν αναμένεται να καταβληθούν πολύ συντόμα, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, για να υπολογιστούν οι οικονομικές απώλειες κάθε μάγου, αλλά και επειδή αναμένεται ότι το κανάλι θα εφεσιβάλει την πρωτόδικη αποφάση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ