38

Την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Βλάση Κανιάρη παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στους χώρους του παραρτήματός του στη Νέα Υόρκη, από τις 22 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου.

Τα έργα που θα εκτεθούν χρονολογούνται στη δεκαετία του 80 και περιλαμβάνουν δύο μεγάλες εγκαταστάσεις, την Helas – Hellas, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης το 1980, μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας στον Τεχνοχώρο Φιξ – Benier, και την εγκατάσταση Πού Βορράς, πού Νότος, με την οποία συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1988.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν παρουσία του καλλιτέχνη. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος που ανέλαβε ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης.

Στους Τοίχους της Αθήνας των αρχών της δεκαετίας του 1950, στα κόκκινα γαρύφαλλα στο γύψο του 1969 -σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας- και στην εγκατάσταση Helas – Hellas το 1979-80, ο Κανιάρης εκφράζει την αντίδρασή του στην αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, που προκαλείται από πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα.

Από πολύ νωρίς στράφηκε στις συνθήκες ζωής των μεταναστών και των προσφύγων ως συμβόλων της αλλοτρίωσης αυτής, είτε ως Gastarbeiter σε ξένη χώρα είτε ως μοναχικών ξένων στην ίδια τους την πόλη. Ο Βλάσης Κανιάρης είναι από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 60 και είναι ένας σημαντικό εκπρόσωπος της μεταπολεμικής πρωτοπορίας. Έχει συνδυάσει στο έργο του τη βαθύτατη αγωνία για την μοίρα του νεότερου ελληνισμού μαζί με την πιο ανυποχώρητη καλλιτεχνική αναζήτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ