Στις κλιματικές αλλαγές αποδίδεται τώρα η πτώση του πολιτισμού των Μάγια
Οι αλλαγές στο κλίμα φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια πριν από χίλια χρόνια, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο αιώνες κατέρρευσε ένας κόσμος 13 εκατομμυρίων ανθρώπων.
30
Οι αλλαγές στο κλίμα φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια πριν από χίλια χρόνια, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο αιώνες κατέρρευσε ένας κόσμος 13 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες εξέτασαν τις προσχώσεις στο βυθό της θάλασσας βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας. Στα τμήματα που έλαβαν εξέτασαν τα επίπεδα τιτανίου, ενός μετάλλου που καταλήγει στη θάλασσα μέσω των ποταμών.
Τα χαμηλά επίπεδα τιτανίου αντανακλούν και χαμηλή ροή από τα ποτάμια, γεγονός που συνήθως αποδίδεται στη χαμηλή βροχόπτωση και γενικότερα στα φαινόμενα ξηρασίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του 9ου και 10ου αιώνα -λίγο προτού αρχίσουν τα πρώτα σημάδια παρακμής του πολιτισμού των Μάγια- η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα ξηρασίας.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που ο πολιτισμός των Μάγια γνώρισε τόσο μεγάλη ανάπτυξη ήταν η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα με τη δημιουργία ταμιευτήρων νερού. Τα έργα αυτά ήταν πρωτοπόρα για τα δεδομένα της εποχής τους.
Οι Μάγιας υπήρξαν ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής μέχρι την ισπανική κατάκτηση, στα μέσα του 15ου αιώνα. Ανέπτυξαν αξιόλογη κουλτούρα, ασχολήθηκαν με τη γεωργία και το χρυσό και έκτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς σε σχήμα πυραμίδας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Μεγάλη εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη – Πρώτη στην τηλεθέαση την Πέμπτη 5 Μαρτίου
- Ανδρουλάκης: Το κερδοσκοπικό πάρτι των τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας πρέπει να σταματήσει
- Καθημερινές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή – Στις 2.500 οι αιτήσεις
- Όσκαρ 2026: Πάλτροου, Mουρ, Ντάουνι Τζούνιορ αναλαμβάνουν δράση – Η ελίτ του Χόλιγουντ στη σκηνή
- ΑΑΔΕ: Big Brother σε αλκοόλ και τσιγάρα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο
- Επαρκείς και στοχευμένους πόρους για τις Περιφέρειες θέλει ο Νίκος Χαρδαλιάς

