Τα αντικείμενα του Αντρε Μπρετόν θέμα έντονων συζητήσεων στη Γαλλία
Θέμα έντονων συζητήσεων έχει γίνει στη Γαλλία η απόφαση της οικογένειας του Μπρετόν, του ανθρώπου που εξέδωσε το Πρώτο Μανιφέστο του Σουρεαλισμού, να βγάλει σε δημοπρασία τα αντικείμενα που φυλλάσσονται στο διαμέρισμα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του.
38
Θέμα έντονων συζητήσεων έχει γίνει στη Γαλλία η απόφαση της οικογένειας του Αντρε Μπρετόν, του ανθρώπου που εξέδωσε το Πρώτο Μανιφέστο του Σουρεαλισμού, να βγάλει σε δημοπρασία τα αντικείμενα που φυλλάσσονται στο διαμέρισμα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του.
Όταν ο Μπρετόν πέθανε το 1966, άφησε πίσω του εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται έκτοτε ανέπαφα στο διαμέρισμα της οδού Φοντέν 42, όπου διέμενε. Η οικογένειά του προσπαθούσε επί χρονια να πείσει το γαλλικό κράτος να μετατρέψει το διαμέρισμα σε μουσείο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Τελικά οι απόγονοι του Μπρετόν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να βγάλουν σε δημοπρασία όλα τα πράγματά του. Η δημοπρασία αυτή, όπως λέγεται, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Παρίσι.
Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει πολλούς στο Παρίσι, οι οποίοι δεν μπορούν να φανταστούν πως τα αντικείμενα του Μπρετόν θα βγουν στο σφυρί, σαν να ήταν -όπως λένε- τα αθλητικά παπούτσια της Μέριλιν Μονρό ή το μπαστούνι του Φρεντ Αστέρ.
Η συλλογή του Μπρετόν περιλαμβάνει βιβλία -πολλά υπογεγραμμένα από τον Τρότσκι και τον Φρόιντ-, πίνακες σουρεαλιστών, όπως του Μιρό και του Μαγκρίτ, άπειρες φωτογραφίες, που εξετάζονται από ειδικούς ως μοναδικά ντοκουμέντα της ιστορίας του σουρεαλισμού, καθώς και εκατοντάδες άλλα αντικείμενα.
Ο Αντρέ Μπρετόν γεννήθηκε στη Νορμανδία το 1896. Χρησιμοποιήσε τον όρο σουρεαλισμός για να ορίσει τον αναλογικό τρόπο, με τον οποίο μπορεί να αποδοθεί η πραγματικότητα μέσα από την τέχνη. Το 1924 μαζί με άλλους σουρεαλιστές εξέδωσαν του Πρώτο Μανιφέστο του Σουρεαλισμού.
Η πενθήμερη δημοπρασία αντικειμένων του Μπρετόν έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο από τον οίκο CalmelsCohen. Η αξία των 5.500 αντικείμενων που δημοπρατούνται υπολογίζεται από 30 έως 40 εκατ. ευρώ και εάν η γαλλική κυβέρνηση δεν επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τότε σίγουρα κάποια θα διασκορπιστούν στο εξωτερικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κανείς δεν επικοινώνησε με τη Λόρα» λέει η μητέρα της – Συνεχίζεται η αναζήτηση της 16χρονης
- Φοινικούντα: «Τη ζωή του φοβόταν» – Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό
- Γαλλία: Το 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη
- Νταβός: Ο Θοδωρής Κυριακού στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ – Οι προσκεκλημένοι από τη χώρα μας
- Γροιλανδία: Δόθηκαν στους κατοίκους «οδηγίες αντιμετώπισης κρίσης», ενώ ο Τραμπ λέει ότι το νησί είναι των ΗΠΑ
- «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» τραγούδησαν στην Σάκκαρη οι Ελληνες της Μελβούρνης




