Κυριακή 10 Μαϊου 2026
weather-icon 25o
Σε γυναικεία χέρια το τρόπαιο του Ράλι Paris-Dakar

Σε γυναικεία χέρια το τρόπαιο του Ράλι Paris-Dakar

Η Jutta Kleinschmidt πέρασε στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το δυσκολότερο και πιο απαιτητικό αγώνα αυτοκινήτων στον κόσμο, το Ράλι Paris-Dakar, που διήρκεσε είκοσι ημέρες και ολοκληρώθηκε χτες.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Η Jutta Kleinschmidt πέρασε στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το δυσκολότερο και πιο απαιτητικό αγώνα αντοχής στον κόσμο, το Ράλι Paris-Dakar, που διήρκεσε είκοσι ημέρες και ολοκληρώθηκε χτες.



Η Γερμανίδα οδηγός, με Mitsubishi Pajero και συνοδηγό τον επίσης Γερμανό Andreas Schulz, νίκησε στον αγώνα των 10.000 χιλιομέτρων με διαφορά δυόμισι μόλις λεπτών από το πλήρωμα των Hiroshi Masuoka και Pascal Maimon που οδηγούσαν επίσης Mitsubishi Pajero.



«Είναι φανταστικό, απίστευτο -δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Κοιμήθηκα πολύ άσχημα την τελευταία νύχτα, το στομάχι μου ήταν δεμένο σαν κόμπος και φοβόμουν μήπως τα καταστρέψω όλα την τελευταία στιγμή. Είμαι λίγο λυπημένη για τον Hiroshi, αλλά εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία που μου δόθηκε. Το να είμαι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Dakar δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα για μένα. Πάνω από όλα είμαι οδηγός. Η Mitsubishi δεν έδωσε καμία εντολή στους οδηγούς της ομάδας» δήλωσε η 38χρονη μετά τον τερματισμό.



Ο φετινός αγώνας επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ένα από τα πιο συναρπαστικά Ράλι των τελευταίων χρόνων, αφού, έπειτα από δύο εβδομάδες, περισσότερες από 70 ώρες οδήγησης και 10.000 χιλιόμετρα διαδρομής, ο αγώνας κρίθηκε ουσιαστικά στην τελευταία Ειδική Διαδρομή των 25 μόλις χιλιομέτρων. Η Jutta Kleinschmidt εκμεταλλεύτηκε την τιμωρία του Jean-Louis Schlesser το προηγούμενο βράδυ και την ατυχία του team mate της στην ομάδα της Mitsubishi, Hiroshi Masuoka.



Ο Ιάπωνας οδηγός που προηγούνταν στον αγώνα τις τελευταίες 11 ημέρες, έχασε πολύτιμο χρόνο και κάθε ελπίδα για τη νίκη όταν έσπασε η πίσω αριστερή ανάρτηση του Mitsubishi Pajero. Ο Γάλλος που ακολουθούσε τον Ιάπωνα είχε την ευκαιρία να κατακτήσει τη νίκη στην τελευταία Ειδική Διαδρομή. Όμως η ποινή μιας ώρας που του επιβλήθηκε το τελευταίο βράδυ τον έριξε στην τρίτη θέση, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα.



Ο Jean-Louis Schlesser, που προσπαθούσε να σημειώσει την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στο Ράλι Paris-Dakar, τιμωρήθηκε για αντιαθλητική συμπεριφορά, επειδή ξεκίνησε την προτελευταία Ειδική Διαδρομή μπροστά από τον Hiroshi Masuoka που προηγούνταν μέχρι εκείνο το σημείο και έπρεπε να ξεκινήσει πρώτος. Έτσι, ο δρόμος άνοιξε για την 38χρονη Γερμανίδα που τέθηκε επικεφαλής του αγώνα πριν από την τελευταία Ειδική Διαδρομή των 25 χιλιομέτρων, που αποδείχθηκε -παρά τη διαφορά των 2,39 λεπτών- μια τυπική διαδικασία.





Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Jose Maria Servia, με το δεύτερο Schlesser- Megane buggy, ενώ η εξάδα συμπληρώθηκε με δύο ακόμα οδηγούς της Mitsubishi -που είδε τέσσερα πληρώματά της να τερματίζουν στις πρώτες έξι θέσεις-, τον Πορτογάλο Carlos Sousa με Mitsubishi L200 και τον Jean-Pierre Fontenay με Mitsubishi Pajero.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα 113 αυτοκίνητα και τις 133 μοτοσικλέτες που ξεκίνησαν από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, την 1η Ιανουαρίου, μόλις 50 αυτοκίνητα και 77 μοτοσικλέτες κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου και να φτάσουν στον τερματισμό, στην πόλη Lac Rose, λίγο έξω από το Dakar.



Ο αγώνας των μοτοσικλετών χαρακτηρίστηκε από το θρίαμβο των οδηγών της ΚΤΜ, που τερμάτισαν στις πέντε πρώτες θέσεις. Είναι η πρώτη φορά που μοτοσικλέτα του αυστριακού κατασκευαστή καταφέρνει να κατακτήσει τη νίκη στο Ράλι Paris-Dakar. Ο Ιταλός Fabrizio Meoni ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ακολουθήθηκε από τον Ισπανό Jordi Arcarons και τον Χιλιανό Carlo de Gavardo, που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.



Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν για άλλη μια χρονιά στο Ράλι Paris-Dakar, τα οποία βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τον αγώνα. Δυστυχώς, το παγκόσμιο κύρος και η προβολή του αγώνα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στάθηκε για άλλη μία φορά η αιτία για να «διαφημιστούν» σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικές διαφορές της αφρικανικής Ηπείρου.



Το ράλι, καθώς και η ζωή όσων συμμετείχαν σε αυτό απειλήθηκαν και φέτος, με αποτέλεσμα ο αγώνας να σταθεί αφορμή για να αρχίσουν και πάλι οι αιματηρές συμπλοκές μεταξύ του μετώπου των Polisario και του μαροκινού στρατού. Τα φετινά γεγονότα λίγο έλειψαν μάλιστα να στοιχίσουν τη ζωή στον άτυχο Πορτογάλο Jose Eduardo Ribeiro, ο οποίος έπεσε σε ναρκοπέδιο στη περιοχή της Μαυριτανίας με το όχημα υποστήριξης που οδηγούσε.

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 10 Μαϊου 2026
Cookies