Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Αισιόδοξοι και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο οι Κληρίδης και Σημίτης στην Κοπεγχάγη

Αισιόδοξοι και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο οι Κληρίδης και Σημίτης στην Κοπεγχάγη

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο στην Κοπεγχάγη, την ώρα που Ντενκτάς ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπογράψει το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν. Η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη για ένταξη της Λευκωσίας στην ΕΕ χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

37

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την επίλυση του Κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ένταξη και η λύση είναι δύο διαφορετικά θέματα. Την ίδια ο Ραοούφ Ντενκτάς ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπογράψει το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

«Δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το έγγραφο» δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης και προσέθεσε -σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV- πως δεν «εγκαταλείπει» τις διαπραγματεύσεις. «Δώστε μας χρόνο να διαπραγματευτούμε με τους Ελληνοκύπριους» τόνισε.

Χωρίς «αστερίσκους και προϋποθέσεις»

Η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη για ένταξη της Λευκωσίας «χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις», όπως προκύπτει απο τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη δίωρη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εξαιτίας και των παλινωδιών του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Τη «φωνή της λογικής» θα ακούσει ο Κληρίδης

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης έφθασε στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος στις 21:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στη Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναχωρώντας το πρωί για την Κοπεγχάγη, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι μικρά τα περιθώρια για τροποποίηση του σχεδίου Αναν, πέραν των τροποποιήσεων, που έγιναν ήδη από τον ίδιο.

Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα θα υπογράψει ή όχι λύση, ανέφερε πως αν ακούσει «μερικούς τρελούς» δεν πρέπει να υπογράψει, αν όμως ακούσει «μερικούς λογικούς», πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά. Θα λάβει, προσέθεσε, υπ όψη τις θέσεις και τα επιχειρήματα όλων των κομμάτων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει.

Παπαπέτρου: Η ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε «κρίσιμο σταθμό στην ιστορία της Κύπρου», τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ασκούνται πιέσεις και προς τις δύο πλευρές για επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και η πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει, θα κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.

Οι μεγάλοι ηγέτες, είπε ο εκπρόσωπος, «αποδεικνύονται και φαίνονται σε δύσκολες στιγμές, όταν θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως εξασφαλίζουν το μέλλον του τόπου».

«Θα πρέπει» προσέθεσε «να έχουν την τόλμη να πουν ναι ή το κουράγιο να πουν όχι, εφόσον χρειάζεται».

Εκτός από τους εκπροσώπους έξι κομμάτων (έμειναν πίσω τα μονοεδρικά κόμματα Νέοι Ορίζοντες και Οικολόγοι), στην Κοπεγχάγη πήγε και αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, που αντιτίθεται στο σχέδιο, για παρακολούθηση των εξελίξεων.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Κίνησε ανέφερε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Κόφι Ανάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies