Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 12o
Η μη λύση του Κυπριακού θα κοστίσει σε όλους, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Η μη λύση του Κυπριακού θα κοστίσει σε όλους, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Πρέπει να αποφασίσουμε με τα μάτια στα επόμενα 50 χρόνια και όχι στα προηγούμενα 30, δήλωσε ο Τάσος Γιαννίτσης αναφερόμενος στο Κυπριακό. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι την Κοπεγχάγη, πρέπει να υπάρξει χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.

30

Πρέπει να αποφασίσουμε με τα μάτια στα επόμενα 50 χρόνια και όχι στα προηγούμενα 30, σημείωσε ο Τάσος Γιαννίτσης αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι την Κοπεγχάγη, πρέπει να υπάρξει άνεση χρόνου στις διαπραγματεύσεις.

«Μη λύση του Κυπριακού στη φάση αυτή μπορεί βραχυπρόθεσμα να δίνει την εντύπωση μιας σταθερότητας του status quo, αλλά αυτό έχει πολλές αρνητικές πλευρές. Για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημαίνει ότι η εισβολή του 1974 θα εξακολουθήσει να βαραίνει και να επηρεάζει τις δυνατότητες για ένα ουσιαστικό άνοιγμα και μια πραγματικά νέα κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

» Για την Κύπρο θα σημαίνει τη συνέχιση της αβεβαιότητας, την επιστροφή σε μια μακρά φάση διεθνούς απάθειας για την επίλυση του Κυπριακού, την απώλεια μιας ευκαιρίας να αυτονομηθεί το νησί από την ισχυρότατη τουρκική παρουσία.»

Μιλώντας στα Νέα της Δευτέρας, ο Τάσος Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη, πρέπει να δοθεί άνεση χρόνου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μην είναι όμηρος κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο, επειδή η άλλη πλευρά προσποιείται ότι επιθυμεί λύσεις.

«Η χρονική συμπίεση μιας διαπραγμάτευσης μετά την Κοπεγχάγη ενέχει κάποια ρίσκα. Αντιθέτως, η ίδια η δυναμική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ισχυροποιήσει την αναγκαιότητα της τουρκικής πλευράς να αναζητήσει στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον μια λύση για το βόρειο τμήμα του νησιού.

» Η σημερινή, ήδη μεγάλη, ανισότητα των δύο πλευρών θα γίνει εκρηκτική και τότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς, έστω και σε συνθήκες πολιτικού αυταρχισμού.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η ίδια η Τουρκία κρατά στα χέρια της το κλειδί της διαδικασίας για την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αρνηθεί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί για όλους και αντίστροφα».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση εάν η άσκηση βέτο στη διεύρυνση από πλευράς Ελλάδας θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η θέση της Αθήνας είναι λιτή και ξεκάθαρη.

«Η Κύπρος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές δομές και επιδόσεις από τις περισσότερες υποψήφιες χώρες […] κοντολογίς, δεν υπάρχει καμία λογική που θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξή της.

» Αν κάποιοι εταίροι θελήσουν πλέον να παίξουν με τέτοιες σκέψεις, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της κρίσης που θα δημιουργηθεί» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies