Ξηροί καρποί και φυστικοβούτυρο αποτρέπουν το διαβήτη
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών και φυστικοβουτύρου σε εβδομαδιαία βάση ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, τουλάχιστον μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών και φυστικοβουτύρου σε εβδομαδιαία βάση ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, τουλάχιστον μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Το πόρισμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βασίστηκε σε μελέτη 16 ετών, η οποία ξεκίνησε το 1980 και περιελάμβανε περίπου 84.000 γυναίκες από 11 πολιτείες των ΗΠΑ. Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να περιγράψουν την ποσότητα ξηρών καρπών και φυστικοβουτύρου που έτρωγαν και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν συνοψίζονται στα εξής:
– Η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων ξηρών καρπών πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωνε κατά 27% τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη. Οι πιθανότητες αυτές «έπεφταν» στο 16% όταν η κατανάλωση ξηρών καρπών γινόταν από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.
– Η κατανάλωση περίπου 142 γραμμαρίων φυστικοβουτύρου την εβδομάδα ελάττωνε την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη σε ποσοστό έως και 21%.
– Τα μη κορεσμένα λίπη των ξηρών καρπών λειτουργούν αποτρεπτικά των καρδιοπαθειών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης περίπου το 4% των γυναικών εκδήλωσε σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα μπορούν να αποκομίσουν και οι άνδρες.
Η ίδια έρευνα διαψεύδει τη φήμη που θέλει τους ξηρούς καρπούς να είναι παχυντικοί. Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες προσβολής από διαβήτη σε μεταγενέστερο στάδιο του βίου.
health.in.gr
- Ο οργανισμός εποπτείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα πυρηνικά της όπλα
- M.A.T.C.H Athens: Δύο ημέρες οικολογίας, τέχνης και έρευνας στο Βύρωνα
- ΔΥΠΑ: Πώς θα φτάσετε τις 12 διανυκτερεύσεις με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ΑμεΑ
- Η Σκόπελος και η Άνδρος ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
- «Δεν υπάρχει ικανοποίηση για τον Σορτς στον Παναθηναϊκό»
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΓ’)
- Ασπρόπυργος: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό οδηγό μοτοσικλέτας στη λεωφόρο ΝΑΤΟ
- Το Ιράν θα εκτελέσει την πρώτη γυναίκα διαδηλώτρια, καθώς συνεχίζεται η βίαιη καταστολή του Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442