Ξανά στα δικαστήρια ο Ρώσος που «έσπασε» το eBook Reader
Στο τελευταίο στάδιο πριν από την ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου θα βρεθεί τη Δευτέρα η υπόθεση του προγραμματιστή από τη Ρωσία που παραπέμφθηκε σε δίκη στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της καταπάτησης πνευματικής ιδιοκτησίας.
39
Σύντομαθα ξεκινήσει η προδικασία της υπόθεσης Σκλιάροφ, του Ρώσου προγραμματιστή που παραπέμφθηκε για την πρώτη παραβίαση της (αμφιλεγόμενης) νομοθετικής πράξης Digital Millennium Copyright Act του 1998, που απαγορεύει ρητά την επίδειξη στο κοινό μέσων που μπορεί να οδηγήσουν στην παράκαμψη μεθόδων προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Σκλιάροφ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την ανάγνωση, αντιγραφή και εκτύπωση ηλεκτρονικών βιβλίων, το οποίο παρακάμπτει τις μεθόδους προστασίας του Adobe eBook Reader.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος στο συνέδριο χάκερ DefCon τον Αύγουστο, ο Ντμίτρι Σκλιάροφ συνελήφθη, προφυλακίστηκε επί 21 ημέρες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 50.000 δολαρίων (18 εκατ. δρχ.).
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί προσπάθεια διακανονισμού μεταξύ του Σκλιάροφ και της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η σύλληψη του 26χρονου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιδρύματος EFF (Electronic Frontier Foundation), οργανώθηκαν μάλιστα διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του και κατά της εφαρμογής της νομοθετικής πράξης -η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις το περασμένο έτος- αφού θεωρούν ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου.
Η δίκη του Σκλιάροφ αλλά και του εργοδότη του, της εταιρείας ElcomSoft, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με το EFF, ο Σκλιάροφ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών και πρόστιμο 2.250.000 δολαρίων, καθώς έχει προαχθεί σε δίκη για εγκληματική ενέργεια. Η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Σκλιάροφ ενήργησε από πρόθεση και με σκοπό να αποκομίσει οικονομικό όφελος. Ως επιχείρηση, η ElcomSoft αντιμετωπίζει πρόστιμο 2.500.000 δολαρίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι κακός για τον πληθωρισμό, αλλά ακόμα χειρότερος για την ανάπτυξη
- «Καμία εμπλοκή μου » – Τι υποστηρίζει ο Μηταράκης για την επιδότηση κτηνοτρόφου στη Χίο
- Πέθανε η δημοσιογράφος του «Αθήνα 9,84» Ελένη Σούρδη σε ηλικία 54 ετών
- ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 93-90: Ανατροπή και νίκη με εντυπωσιακό 4ο δεκάλεπτο (vids)
- Τροχαίο στον Πειραιά – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο
- Συνάντηση Ερντογάν με Ζελένσκι, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν
- Περιστέρι Betsson – Κολοσσός Ρόδου 87-83: «Βλέπει» 4άδα μετά την 7η συνεχόμενη νίκη η ομάδα του Ξανθόπουλου
- Ποιος δολοφόνησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Πέντε θεωρίες συνωμοσίας αρνούνται να πεθάνουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442