Θεσσαλονίκη: Το εμβόλιο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ -από την οποία πάσχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα τρίτης ηλικίας σε όλο τον κόσμο-, το οποίο μέχρι τώρα χορηγούνταν σε πειραματικό στάδιο και σε εθελοντές, θα χορηγείται κανονικά σε άτομα που παρουσιάζουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης δηλώνει στο doctors.in ότι τη μειωμένη εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα οφείλουμε τόσο στον τρόπο ζωής όσο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Θεσσαλονίκη: Το εμβόλιο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ -από την οποία πάσχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα τρίτης ηλικίας σε όλο τον κόσμο-, το οποίο μέχρι τώρα χορηγούνταν σε πειραματικό στάδιο και σε εθελοντές, θα χορηγείται κανονικά σε άτομα που παρουσιάζουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης δηλώνει στο doctors.in ότι τη μειωμένη εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα οφείλουμε τόσο στον τρόπο ζωής όσο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η ανακοίνωση, που αποτελεί σταθμό στην αντιμετώπιση της νόσου, έγινε σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 29ου Συμποσίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής Ψυχιατρικής, από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ε.Τζιακομπίνι.
«Δεν έχει γίνει χαρτογράφηση της νόσου, αλλά το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό ατη χώρα μας. Σε αυτή την επιτυχία, εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, συντελούν η μεσογειακή διατροφή, ο θεσμός της πυρηνικής οικογένειας και η καλή παιδεία που έχουμε στην Ελλάδα» δήλωσε στο doctors.in ο κ. Μπαλογιάννης.
Όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου, ο κ. Μπαλογιάννης είπε ότι θα χορηγείται δωρεάν κάτω από αυστηρά κλινικά και παρακλινικά κριτήρια και βεβαίως σε όσα άτομα θα ήθελαν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και να ενταχθούν στα υπάρχοντα στην Ευρώπη πρωτόκολλα.
Σχετικά με την εφαρμογή του εμβολίου, τόνισε ότι αυτή γίνεται πλέον σε μη πειραματικό στάδιο, γιατί τα σχετικά αποτελέσματα σε πειραματικό επίπεδο ήταν άριστα και τα δεδομένα στους εθελοντές στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προληπτικά δεν συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου.
Όσον αφορά στις εργασίες του συμποσίου, που άρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, ο κ. Μπαλογιάννης χαρακτήρισε τα αποτελέσματά του εξόχως ενθαρρυντικά και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του καθηγητή Νικόλαου Γονατά από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, που ανέλυσε εν εκτάσει τις παθολογικές αλλοιώσεις της συσκευής του Γκόλτζι στους κινητικούς νευρώνες, σε όσους πάσχουν από πλαγία μυοατροφική σκλήρυνση ή νόσο του Σαρκό.
Κατέδειξε, επίσης, σε σειρά πειραματικών προτύπων, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της νόσου και τη δυνατότητα, μέσω της συγκεκριμένης ασθένειας, να εισέλθουμε στην παθογένεια όλων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Μεγάλη βαρύτητα είχε επίσης η μελέτη του γενετικού παράγοντα στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην κροταφική άνοια, την κροταφική μετωπιαία και την κροταφομετωπιαία άνοια. Το γεγονός ότι ορισμένα γονίδια ενοχοποιούνται για τη σειρά των νευροχημικών και νευροανοσοβιολογικών αλλοιώσεων στις διάφορες μορφές άνοιας, με επίκεντρο τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καταδεικνύει ότι στο ανθρώπινο γονιδίωμα ενεργοποιείται ο μηχανισμός της αποπτώσεως, δηλαδή του προγραμματισμένου θανάτου των νευρικών κυττάρων σε όλες τις άνοιες και σε όλα τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα, όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, προήλθε από την ανακοίνωση του καθηγητή Χαντς Λινκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της μελέτης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού των πασχόντων από την άνοια και ιδιαίτερα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο κ. Λινκ κατέδειξε ότι ευαίσθητοι δείκτες, όπως το αμυλοειδές και η Τ πρωτεΐνη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώιμη διάγνωση της νόσου, εφόσον αυξάνονται οι τιμές και των δύο προαναφερθέντων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αντίθετα, η μεμονωμένη αύξηση ενός εκ των δύο προαναφερθέντων δεικτών δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσίασε η ανακοίνωση του καθηγητή Λαρς Γκούσταφσον, από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας -το αρχαιότερο της χώρας-, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαφορική διάγνωση μεταξύ της ήπιας γεροντικής νοητικής κάμψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όπως είπε ο κ. Γκούσταφσον, κλινικές παρατηρήσεις κατέδειξαν ότι πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας που παρουσίασαν συμπτώματα της πρώτης νόσου, στη συνέχεια βελτιώθηκαν, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα φαινόμενα ήταν παροδικά, ενώ η κατάσταση ενός μόνο μικρού ποσοστού εξ αυτών επιδεινώθηκε.