38

Το μπαλέτο «Ραϋμόντα» του Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ παρουσιάζουν στο Ηρώδειο το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 14 και 15 Ιουλίου.

Στην ιστορία έχει μείνει η χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο οποίος, βασισμένος σε έναν ιπποτικό θρύλο και στο λιμπρέτο που έγραψε ο ίδιος μαζί με τη Λ.Πέσκοβα, παρουσίασε το έργο στις 7 Ιανουαρίου του 1898 στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Τότε ο Πετιπά ήταν ήδη 80 ετών.


Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη μεσαιωνική Ουγγαρία, την εποχή των Σταυροφοριών. Η Ραϋμόντα φιλοξενείται στον πύργο της θείας της, η οποία ετοιμάζεται να την παντρέψει με τον ιππότη κόμη Ζαν ντε Μπριέν. Τον πύργο στοιχειώνει το φάντασμα της Λευκής Κυρίας, τιμωρού της αδικίας. Εκεί, καθώς η νέα περιμένει το μνηστήρα της, ζει το όνειρο/εφιάλτη με τον αγαπημένο της και τον αρχηγό των Σαρακηνών. Στο τέλος, και με τη βοήθεια της Λευκής Κυρίας, οι ερωτευμένοι θα βρουν την ευτυχία.


Η ιστορία έχει τρεις πράξεις και πέντε σκηνές. Το λιμπρέτο είναι του Γ.Σλομίνσκι, η χορογραφία του Ι.Ζελένσκι, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Σοφίας Παντουδάκη και οι φωτισμοί του Γιάννη Θεοδωρίδη. Στο ρόλο της Ραϋμόντα εμφανίζεται η Αλίνα Στεργιανού και σε αυτόν του Ζαν ντε Μπριέν ο Ιγκόρ Ζελένσκι. Συμμετέχει η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ