Κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή το θείο δράμα, με την αποκαθήλωση του Χριστού, το στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου, που αποτελεί και το κυριότερο έθιμο της πιο πένθιμης ημέρας του έτους.
Κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή το θείο δράμα, με την αποκαθήλωση του Χριστού, το στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου, που αποτελεί και το κυριότερο έθιμο της πιο πένθιμης ημέρας του έτους.
Το βράδυ της Μ.Παρασκευής αποτελεί παράδοση να συγκεντρώνονται στη Μητρόπολη Αθηνών οι Επιτάφιοι από όλες τις εκκλησίες της περιοχής και να περιφέρονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία.
Στις συνοικίες των πόλεων, ο στολισμός των Επιταφίων γίνεται από τα στεφάνια που έχουν αποθέσει οι πιστοί από το βράδυ της Μ.Πέμπτης στο Σταυρό του Ιησού. Μετά την περιφορά γύρω από τις εκκλησίες, τα λουλούδια που στολίζουν τον Επιτάφιο -τα οποία θεωρούνται αγιασμένα και ιερά- μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι οφείλουν να τα κρατήσουν στα εικονοστάσια των σπιτιών τους για ένα χρόνο.
Η χριστιανική παράδοση είναι σαφώς εντονότερη στην επαρχία, όπου ακόμα και σήμερα τον Επιτάφιο στολίζουν ανύπαντρες κοπέλες, ενώ κατά την περιφορά υπάρχουν οι λεγόμενες «μοιρολογίστρες» που τον ακολουθούν και τον ραίνουν με απόσταγμα κολαΐνης και λεμονανθού, και οι νοικοκυρές περιμένουν στις πόρτες των σπιτιών τους για να θυμιατίσουν. Έθιμο είναι, επίσης, τα μικρά παιδιά και οι άρρωστοι να περνούν κάτω από τον Επιτάφιο.
Στην επαρχία, την περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιούν νεαροί άντρες που μόλις έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν στρώνεται τραπέζι στα σπίτια, αλλά τοποθετείται στη μέση του τραπεζιού ένα πιάτο με ξύδι και όλοι βουτούν ένα κομμάτι ψωμί, συμμεριζόμενοι τα Πάθη του Χριστού.