Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Αποσύρεται η μήνυση για συνεργασία της «μεγάλης γαλάζιας» με τους ναζί

Αποσύρεται η μήνυση για συνεργασία της «μεγάλης γαλάζιας» με τους ναζί

Θύματα του χιτλερικού καθεστώτος απέσυραν τη μήνυση που είχαν καταθέσει τον περασμένο μήνα εναντίον της IBM για παροχή τεχνολογίας στους ναζί από τη θυγατρική της, Dehomag, με τη βοήθεια της οποίας έγινε ευκολότερο το φακέλωμα των Εβραίων.

73

Θύματα του χιτλερικού καθεστώτος απέσυραν τη μήνυση που είχαν καταθέσει τον περασμένο μήνα εναντίον της IBM για παροχή τεχνολογίας στους ναζί από τη θυγατρική της, Dehomag, με τη βοήθεια της οποίας έγινε ευκολότερο το φακέλωμα των Εβραίων.

Ο Μάικλ Χάουσφελντ, επικεφαλής των συνηγόρων που αντιπροσωπεύουν τους ενάγοντες, δήλωσε ότι οι πελάτες του ήταν αναγκασμένοι να αποσύρουν τη μήνυση που κατέθεσαν σε δικαστήριο του Μπρούκλιν. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωση που έχει ορίσει η γερμανική κυβέρνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.


Τον περασμένο Ιούλιο η γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με διάφορες γερμανικές εταιρείες δημιούργησε την οργάνωση Remembrance, Responsibility and Future (Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον), η οποία ανέλαβε να επιβλέψει το σχέδιο καταβολής αποζημίωσης των θυμάτων. Η συμφωνία για την καταβολή των αποζημιώσεων αποκλείει τις μελλοντικές απαιτήσεις από τις γερμανικές επιχειρήσεις.


Ο συνήγορος των εναγόντων χαρακτήρισε το σχετικό όρο «ξεκάθαρο εκβιασμό από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων και της υπεύθυνης για τις αποζημιώσεις οργάνωσης».


Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία της IBM της επίμαχης περιόδου (1933 – 1945).


Η IBM έχει ήδη θέσει στη διάθεση του γερμανικού Πανεπιστημίου Hohenheim και του αμερικανικού Πανεπιστημίου New York 10.000 σελίδες από έγγραφα που αφορούν στις σχέσεις και τις συναλλαγές της εταιρείας με τη ναζιστική Γερμανία. Δεν έχει κάνει, όμως, δυνατή την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα αυτά, κάτι για το οποίο την κατηγορούν ο Χάουσφελντ και οι πελάτες του.


Εκπρόσωπος της IBM δήλωσε ότι τα αρχεία είναι πάρα πολλά και ότι ο άνθρωπος που έχει προσληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια από την εταιρεία για να τα διαβάσει, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ακόμα τη δουλειά του.


Πάντως, το βιβλίο του Έντουιν Μπλακ «Η IBM και το Ολοκαύτωμα», το οποίο έφερε στην επιφάνεια το θέμα, κάνει λόγο για περίπου 100.000 ή και περισσότερα έγγραφα που είναι διάσπαρτα στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της εταιρείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.


Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η γερμανική θυγατρική της IBM, Dehomag, κατασκεύαζε στηλοθέτες για δελτιοποίηση σε πίνακες, καθιστώντας έτσι δυνατή την καταγραφή των Εβραίων. Μάλιστα, η εταιρεία υπήρξε για το χιτλερικό καθεστώς κάτι παραπάνω από έναν απλό προμηθευτή και, σύμφωνα με το συγγραφέα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΙΒΜ, Τόμας Γουάτσον, ενεπλάκη προσωπικά στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη έως το 1940.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies