Υπό την απειλή βόμβας, δύο Τσετσένοι οδηγούν Tupolev με 162 επιβάτες στη Σ.Αραβία
Ρωσικό αεροσκάφος Τupolev της Vnukovo Airlines με 162 επιβάτες και πλήρωμα 12 ατόμων βρίσκεται στα χέρια δύο Τσετσένων αεροπειρατών, οι οποίοι -οπλισμένοι με μαχαίρια και, κατά τη δήλωσή τους, με μία βόμβα- το κατέλαβαν στις 14:00 (τοπική ώρα), ενώ πετούσε πάνω από την Τουρκία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος προσγειώθηκε στην Τζέντα της Σ.Αραβίας.
29
Ρωσικό αεροσκάφος Τupolev της Vnukovo Airlines με 162 επιβάτες και πλήρωμα 12 ατόμων βρίσκεται στα χέρια δύο Τσετσένων αεροπειρατών, οι οποίοι -οπλισμένοι με μαχαίρια και, κατά τη δήλωσή τους, με μία βόμβα- το κατέλαβαν στις 14:00 (τοπική ώρα), ενώ πετούσε πάνω από την Τουρκία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος προσγειώθηκε στην Τζέντα της Σ.Αραβίας.
Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Ενίς Οκσούζ, ενώ πάλευε με έναν αεροπειρατή. Την ώρα της συμπλοκής, το Τupolev έχασε ύψος και βρέθηκε να πετά 400 μέτρα χαμηλότερα, χωρίς πάντως να προκληθούν προβλήματα στην πτήση.
Αίνιγμα ο προορισμός του Tupolev
Αναφορές από τη Λευκωσία και το Κάιρο, που αναμεταδόθηκαν από το CNN, υποστηρίζουν ότι προορισμός του αεροπλάνου είναι η Μεντίνα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς στις 16:55 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι το Tupolev άφησε τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα δήλωσε ότι αναμένει το σκάφος να προσγειωθεί στο τοπικό αεροδρόμιο στις 17:15 (ώρα Ελλάδος), όμως υπήρξαν αναφορές ότι προσγειώθηκε λίγο νωρίτερα στην Τζέντα. Πάντως, οι αεροπειρατές δεν έχουν επικοινωνήσει για να ανακοινώσουν πού θα προσγειωθούν ή να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.
Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη – Μόσχα, όμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρχικά ανέφερε ότι κατευθύνεται προς τη Συρία, με προορισμό κάποια αραβική χώρα. Σύμφωνα με το CNN Turk, το Τupolev πέταξε προς την Αίγυπτο, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Αρχές της Κύπρου, πάνω από την οποία βρέθηκε το Tupolev. «Δεν μας ζητήθηκε να προσγειωθεί στο έδαφός μας» δήλωσε στο Reuters Κύπριος αξιωματούχος.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την κατάληψη του αεροσκάφους, τονίζοντας ότι σε αυτό επιβαίνουν 166 άτομα· σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται 55 Τούρκοι.
Η Μόσχα αντιμετωπίζει το ζήτημα με σκεπτικισμό και ελέγχει τις τουρκικές αναφορές, μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN στη Ρωσία. Το Reuters ανέφερε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής, κατόπιν εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα αναλάβει το χειρισμό της κρίσης -στην κεφαλή της τοποθετήθηκε ο υποδιευθυντής της FSB. Η αναφορά στην εθνικότητα των αεροπειρατών ασφαλώς επιβάλλει προσεκτικά βήματα στις ρωσικές Αρχές, όπως εκτιμάται.
Πλούσιο παρελθόν…
Πρόκειται για την πέμπτη αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροδρόμιο από το 1998· είναι, επίσης, το δεύτερο περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται Τσετσένοι. Το 1996 μία εννιαμελής ομάδα (έξι Τούρκοι, ένας Γεωργιανός και δύο Τσετσένοι) είχε καταλάβει ένα επιβατηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα και κρατούσε 200 άτομα ομήρους για τέσσερις ημέρες, διαμαρτυρόμενη για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Οι αεροπειρατές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, αλλά αργότερα όλοι απέδρασαν από τις φυλακές.
Η πιο πρόσφατη αεροπειρατεία στην Τουρκία συνέβη το 1999, όταν ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι κατέλαβε αεροσκάφος που πετούσε προς το Κάιρο, λίγο μετά την απογείωσή του από την Κωνσταντινούπολη. Παραδόθηκε στη γερμανική αστυνομία μόλις προσγειώθηκε στο Αμβούργο, χωρίς να πάθουν τίποτα οι 46 επιβάτες του. Διαφορετική κατάληξη είχε αεροπειρατεία τον Οκτώβριο του 1998, όταν στρατιώτες εισέβαλαν σε αεροσκάφος και πυροβόλησαν το δράστη.
Τελευταία ενημέρωση: 17:04
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Athens Airport Traffic Resilient Despite Middle East Turmoil
- Δημοσκόπηση: Η λέξη «συγκάλυψη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση λένε 7 στους 10 – Χάνει έδαφος η ΝΔ από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τι δίνει η Παρί και τι θέλει η Μπαρτσελόνα για τον Ντε Γιονγκ
- Ευρώπη: Αυτά είναι τα κορυφαία καλοκαιρινά σποτ που επιλέγουν οι τουρίστες – Η Ελλάδα δεν λείπει από την λίστα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442