Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επίθεση με οξύ και η κρυφή πλευρά των Μπολσόι σε ντοκιμαντέρ του HBO

Η επίθεση με οξύ και η κρυφή πλευρά των Μπολσόι σε ντοκιμαντέρ του HBO

Μαντώ Σιώμου Ο Ρώσος καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτων, Sergei Filin (Σεργκέι Φίλιν), που σχεδόν τυφλώθηκε το 2013 από επίθεση με οξύ, είναι το επίκεντρο, πίσω από τις σκηνές του νέου ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ «Bolshoi Babylon», που δείχνει την άλλη όψη ενός κόσμου όπου οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με την λάμψη και την ομορφιά. Στις 17 Ιανουαρίου […]

Μαντώ Σιώμου

Ο Ρώσος καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτων, Sergei Filin (Σεργκέι Φίλιν), που σχεδόν τυφλώθηκε το 2013 από επίθεση με οξύ, είναι το επίκεντρο, πίσω από τις σκηνές του νέου ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ «Bolshoi Babylon», που δείχνει την άλλη όψη ενός κόσμου όπου οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με την λάμψη και την ομορφιά.

Στις 17 Ιανουαρίου 2013, ένας μασκοφόρος δράστης έριξε θειικό οξύ στο πρόσωπο του Filin, τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή των μπαλέτων Μπολσόι της Μόσχας, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα και αφήνοντας τον τυφλό από το ένα μάτι.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο σολίστ των Μπολσόι Pavel Dmitrichenko συνελήφθη και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για οργάνωση της επίθεσης, καθώς επίσης ένας συνάδελφος, κατηγορούμενος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 χρόνων.

Ο Filin παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όταν έληξε και η σύμβασή του.

Σε αντίθεση με άλλα ντοκιμαντέρ χορού, το «Bolshoi Babylon» δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά τη άκομψη και δυσάρεστη πλευρά του μπαλέτου, όπως το σωματικό πόνο, τον ανεπαρκή μισθό και τη σύντομη καριέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα γεγονότα της επίθεσης με οξύ, παρουσιάζοντας τους πρωταγωνιστές έναν προς έναν, συμπεριλαμβανομένων του Dmitrichenko, τον άνθρωπο που καταδικάστηκε για το έγκλημα.

Το ντοκιμαντέρ «Bolshoi Babylon» αποφεύγει την παρουσίαση του Filin ως μάρτυρα. Αντ ‘αυτού, δίνει φωνή στους χορευτές οι οποίοι τον περιγράφουν ως μεροληπτικό και υπερόπτη, και τονίζει την τεταμένη σχέση του με τον γενικό διευθυντή των Μπολσόι Vladimir Urin, που διορίστηκε από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2013 για να βάλει το «σπίτι» σε τάξη. Αυτός και ο Filin είχαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η εταιρεία.

«Σίγουρα δεν διαλέγουμε πλευρές. Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα στην ταινία», είπε ο συν-σκηνοθέτης και παραγωγός Mark Franchetti. «Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάγαμε στο κτίριο, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσαμε ότι ο Filin είναι πραγματικά μια αρκετά διχαστική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μέσα στη δική του εταιρεία.»

Σύμφωνα με τονFranchetti χρειάστηκαν μήνες για να συμφωνήσει ο Filin να μιλήσει στην κάμερα, αλλά τελικά έδωσε την πιο αποκαλυπτική και ανοιχτή συνέντευξη που είχε δώσει ποτέ. Στη συνέντευξή του, παρομοιάζει τα Μπολσόι με ένα ναρκοπέδιο, και παραδέχεται ότι δεν
έπρεπε ποτέ να δεχθεί τη δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Επίσης, χρειάστηκε πολύς καιρός για να πειστεί και το υπόλοιπο καστ, δήλωσε ο σκηνοθέτης Nick Read. Και συμπληρώνει ότι περάσανε εβδομάδες, αν όχι μήνες μέσα στο κτίριο, χωρίς καμία κάμερα. Τέλος, ο Read επισημαίνει ότι ο απώτερος σκοπός του ντοκιμαντέρ ήταν να καθοριστεί «τι κάνει τα Μπολσόι μοναδικά», και να εξηγήσει το μυστήριο της επίθεσης με οξύ.

Το ντοκιμαντέρ «Bolshoi Babylon» θα προβληθείτον Δεκέμβρη στο κανάλι HBO στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο του 2016.

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024