Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εθισμένος σε Internet και τηλεόραση ο σύγχρονος άνθρωπος

Εθισμένος σε Internet και τηλεόραση ο σύγχρονος άνθρωπος

Δύο νέες μεγάλες μελέτες σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία δείχνουν ότι η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου με το Internet και την τηλεόραση μεγαλώνει επικίνδυνα

Πολύ ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα ευρήματα δύο νέων μεγάλων ερευνών που έγιναν σε ΗΠΑ και Βρετανία για την σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το Internet αλλά και την τηλεόραση η οποία βέβαια σε σημαντικό πλέον βαθμό έχει αρχίσει να… διαπλέκεται με το Διαδίκτυο.

Τα ευρήματα των δύο ερευνών δείχνουν στην ουσία την σχέση εξάρτησης που έχει αποκτήσει ο σύγχρονος άνθρωπος με μία οθόνη είτε αυτή είναι υπολογιστή, τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου. Και μην κάνει κάποιος το λάθος να θεωρήσει ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν μόνο τις δύο συγκεκριμένες χώρες αφού υπάρχουν διάφορα άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ευρήματα των δύο νέων μελετών είναι σε γενικές γραμμές κοινά για το σύνολο των κατοίκων του αναπτυγμένου τουλάχιστον κόσμου.

Η πρώτη μελέτη έγινε από την αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Nielson η οποία αναφέρει ότι το 2017 οι ενήλικες κάτοικοι των ΗΠΑ πέρασαν κυριολεκτικά την… μισή τους ζωή είτε online είτε παρακολουθώντας τηλεόραση. Η έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες κάτοικοι των ΗΠΑ περνούν 11 ώρες ημερησίως μπροστά από μια οθόνη είτε χρησιμοποιώντας το Internet (κυρίως μέσα στα social media), είτε παρακολουθώντας κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε παίζοντας κάποιο videogame. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που περνούν σχεδόν όλη την μέρα μπροστά από οθόνες είναι άτομα ηλικίας 18-34 ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι νέας γενιάς τηλεοράσεις που προσφέρουν σύνδεση με το Διαδίκτυο, οι δυνατότητες σύνδεσης ενός υπολογιστή με την τηλεόραση και μια σειρά από νέες υπηρεσίες και πλατφόρμες παροχής ψυχαγωγικού περιεχομένου που παρέχουν τόσο παραδοσιακοί παίκτες της τηλεοπτικής βιομηχανίας όσο και κολοσσοί της νέας τεχνολογίας (π.χ Apple TV, Amazon Fire TV) οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων μπροστά σε μια οθόνη και ολοένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γρήγορο Internet; Λιγότερος ύπνος…

Η δεύτερη μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνο και δείχνει ότι οι κάτοικοι της Μ.Βρετανίας που διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις και γενικά όσοι έχουν «γρήγορο» Internet κοιμούνται λιγότερες ώρες από τις υπολοίπους. Αυτό οφείλεται στο ότι όσοι έχουν γρήγορες συνδέσεις στο Internet πέφτουν στην παγίδα του ότι μπορούν να παρακολουθούν με άνεση ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως επίσης  να παίζουν online videogames χωρίς να φοβούνται καθυστερήσεις ή διακοπές της σύνδεσης που χαλάνε το παιχνίδι. Ετσι όσοι έχουν γρήγορες συνδέσεις στο Internet εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες αυτές τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα να κοιμούνται αξιοσημείωτα λιγότερο από όσους δεν έχουν τέτοιες συνδέσεις. Πριν από λίγες μέρες οι παραγωγοί μιας δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός όσων επέλεξαν να την δουν από τον υπολογιστή μέσω της σχετικής εφαρμογής ήταν περισσότεροι από όσους την είδαν όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο και είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης που αρχίζει να δημιουργείται γενικότερα. Η έρευνα των ερευνητών του Bocconi έδειξε επίσης ότι τα άτομα ηλικίας 13-30 ετών χρησιμοποιούν το Internet κυρίως για να παίξουν παιχνίδια, να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα και να δουν βίντεο ενώ τα άτομα 31-59 ετών συνδέονται με το Internet περισσότερο μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αλλά και των PC τους.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024