Εδώ και χρόνια, οι αντιτρομοκρατικές αρχές χαρακτηρίζουν την προσπάθεια να συμβαδίσουν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία  και τα social media ως ένα παιχνίδι «κρυφτοκυνηγητoύ».

Η χρήση ψηφιακών εργαλείων από τρομοκρατικές οργανώσεις

Τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS και ο προκάτοχός του, η Αλ Κάιντα, ή ακόμα και η νεοναζιστική ομάδα «Η Βάση», έχουν αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Για να στρατολογούν μέλη, να χρηματοδοτούν κρυφά μέσω κρυπτονομισμάτων, να κατεβάζουν σχέδια για όπλα τα οποία τυπώνουν σε 3D εκτυπωτές και να διαδίδουν τεχνικές δράσης στους οπαδούς τους, αφήνοντας τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών να προσπαθούν να τους προλάβουν.

Με το πέρασμα του χρόνου, η αποτροπή των επιθέσεων και η διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι αυτού του είδους των τρομοκρατικών ομάδων έχουν μετεξελιχθεί, καθώς όλο και περισσότεροι πόροι ανοιχτού κώδικα γίνονται διαθέσιμοι.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αναβρασμό.

Πηγές εξοικειωμένες με τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Guardian ότι πολλές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πολύ για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις εχθρικές ομάδες πιο αποτελεσματικές στον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις τους.

«Η έρευνά μας είχε προβλέψει ακριβώς αυτό που παρατηρούμε τώρα: οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν τις υπάρχουσες δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Adam Hadley, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Tech Against Terrorism, μιας διαδικτυακής οργάνωσης παρακολούθησης της αντιτρομοκρατίας, η οποία υποστηρίζεται από την Εκτελεστική Διεύθυνση της Επιτροπής Αντιτρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών (CTED).

«Οι μελλοντικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους τρομοκράτες για την ταχεία ανάπτυξη εφαρμογών και ιστότοπων, αν και, βασικά, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις απειλές που θέτουν οι υπάρχουσες τεχνολογίες, αντί να δημιουργεί εντελώς νέες κατηγορίες απειλών».

Η χρήση του ChatGPT από το ISIS

Μέχρι στιγμής, ομάδες όπως το ISIS και άλλες παρόμοιες οντότητες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα το chatbot της OpenAI, ChatGPT, για να ενισχύσουν την προπαγάνδα στρατολόγησης με νέους και εκτεταμένους τρόπους.

«Πάρτε για παράδειγμα ένα δελτίο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους. Τώρα μπορείτε να το μετατρέψετε σε ηχητικό απόσπασμα», δήλωσε ο Mustafa Ayad, εκτελεστικός διευθυντής για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου.

Το ISIS δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την τεχνητή νοημοσύνη και έχει πλέον αναγνωρίσει ανοιχτά την ευκαιρία να αξιοποιήσει ό,τι προσφέρει αυτή τη στιγμή, παρέχοντας ακόμη και έναν «Οδηγό για τα εργαλεία και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης» στους υποστηρικτές του μέσω ενός κρυπτογραφημένου καναλιού.

Σε ένα από τα τελευταία προπαγανδιστικά περιοδικά του, το IS σκιαγράφησε το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα πρέπει να την υιοθετήσει ως μέρος των δραστηριοτήτων της.

Επιφυλάξεις και συζητήσεις σε φόρουμ του ISIS

Σε ένα πάντα ενεργό chat room που χρησιμοποιεί το ISIS για να επικοινωνεί με τους οπαδούς και τους νεοσύλλεκτους του, οι χρήστες έχουν αρχίσει να συζητούν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πόρο, αλλά ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί.

Ένας χρήστης ρώτησε αν ήταν ασφαλές να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να μάθει «πώς να φτιάχνει εκρηκτικά», αλλά δεν ήταν σίγουρος αν οι υπηρεσίες παρακολουθούσαν το chatbot – κάτι που έχει γίνει ένα από τα ευρύτερα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που αφορούν το chatbot από την έναρξή του.

Η διαχρονική αξιοποίηση της τεχνολογίας από τους τρομοκράτες

Οι τρομοκρατικές ομάδες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της μεγιστοποίησης και της αξιοποίησης των ψηφιακών χώρων για την ανάπτυξή τους, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Τον Ιούνιο του 2014, το ISIS, που μόλις είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό στο παγκόσμιο κοινό, δημοσίευσε ζωντανά στο Twitter εικόνες και μηνύματα από τις μαζικές εκτελέσεις περισσότερων από 1.000 ανδρών κατά την εισβολή του στη Μοσούλη, γεγονός που προκάλεσε τον φόβο και τη φυγή των στρατιωτών του ιρακινού στρατού.

Αντίδραση κυβερνήσεων και τεχνολογικών εταιρειών

Μετά την τελική ίδρυση του λεγόμενου Χαλιφάτου και την αύξηση των κυβερνοεπιχειρήσεων του, ακολούθησε μια συντονισμένη και συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τη Silicon Valley για την καταστολή όλων των λογαριασμών του ISIS στο διαδίκτυο.

Έκτοτε, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επισημάνει τα κρυπτονομίσματα, τις εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, τους ιστότοπους όπου μπορούν να βρεθούν όπλα εκτυπωμένα σε 3D, μεταξύ άλλων, ως χώρους που πρέπει να παρακολουθούν και να επιβλέπουν.

Υποβάθμιση αντιτρομοκρατικών προσπαθειών

Ωστόσο, οι πρόσφατες περικοπές στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τον Doge στις ΗΠΑ, έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες.

«Η πιο επείγουσα ευπάθεια έγκειται στην υποβάθμιση της αντιτρομοκρατικής υποδομής», δήλωσε ο Hadley.

«Τα πρότυπα έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, με τις πλατφόρμες και τις κυβερνήσεις να εστιάζουν λιγότερο σε αυτόν τον τομέα».

Η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας

Ο Hadley εξήγησε πώς αυτή η υποβάθμιση συμπίπτει με την «εξελιγμένη τεχνολογία περιεχομένου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη», προτρέποντας εταιρείες όπως η Meta και η OpenAI να «ενισχύσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης hash και των παραδοσιακών δυνατοτήτων ανίχνευσης» και να εργαστούν για την ανάπτυξη περισσότερων «μέτρων ελέγχου περιεχομένου» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η ευπάθειά μας δεν είναι οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η μειωμένη ανθεκτικότητά μας έναντι των υφιστάμενων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.